Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

VIDEO: Poblazneli starši se pretepajo na otroški nogometni tekmi

Deli na:
VIDEO: Poblazneli starši se pretepajo na otroški nogometni tekmi

Foto: YouTube

Očividec na otroški nogometni tekmi v Španiji je z mobilnim telefonom posnel video, ki prikazuje starše, kako kričijo eden na drugega ter se pretepajo.

Podobno kot ob igriščih, kjer igrajo mladi slovenski nogometaši, so tudi Španci pretreseni nad surovostjo in nasilnostjo staršev, ki svoje otroke spremljajo z navijanjem. Za veliko razburjenje je namreč poskrbela tekma, ki je bila 19. marca, ko Španija praznuje očetovski dan, kjer sta se na Majorki merili nogometni ekipi 12- in 13-letnikov.

Očividec je namreč z mobilnim telefonom posnel video, ki prikazuje vročekrvne starše, kako kričijo eden na drugega ter se pretepajo. Posnetek, med katerim neka ženska kriči "Otroci gledajo", si je na spletnem kanalu YouTube ogledalo že preko 100.000 ljudi.

Starševska sramota:

Tekma je bila sicer prekinjena, oba kluba pa bo doletela kazen v višini do 1500 evrov, kar je po mnenju mnogih "smešno nizka kazen". Pristojni organi v sklopu sodniške organizacije se zdaj zavzemajo za povišanje kazni, ki bi po žepu bolj udarile tako klube kot tudi starše.


Primer ni osamljen, v začetku leta sta si v lase skočila jezna očeta, ki sta spremljala dvoboj ekip svojih sinov v Gran Canarii. Eden od očetov jo je skupil tako močno, da je končal v bolnišnici in moral na operacijo očesa.

Največji problem takšnega obnašanje je, ker se otroci zgledujejo po svojih starših, nasilja v športu pa je s tem zmeraj več. Starši v želji po uspehu niso več zgolj gledalci tekem, ki bi bodrili svoje otroke, pač pa želijo za svoje potomce samo uspeh in s tem skušajo izživeti svoje športne sanje, ki jih nikoli niso dosanjali, menijo številni strokovnjaki, med njimi David Garcia, športni psiholog, ki je soavtor priročnika, namenjenega staršem.

Omenjene težave z nasilnimi starši je opaziti tudi drugod po svetu, v Španiji pa se posamezni incidenti rešujejo le, kadar posnetek slučajno prispe na televizijske kanale. Starši namreč, ne samo, da obračunavajo med seboj, pač pa z žaljivimi vzkliki obračunavajo tudi s sodniki na igrišču.

V sezoni 2015/16 je bilo z nasiljem ob igriščih zaznamovanih kar 218 amaterskih tekem v Španiji, od tega 58 otroških, sodniki pa opozarjajo, da številke ne odražajo dejanskega problema. Ni redkost, da kličejo sodniki na pomoč tudi policiste, saj se bojijo, da bi jih starši po tekmi pretepli.