Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vegani zahtevajo umik britanskih bankovcev z živalsko maščobo

Deli na:
Vegani zahtevajo umik britanskih bankovcev z živalsko maščobo

Foto: Profimedia

Britanska centralna banka Bank of England je sporočila, da bodo bankovci za pet funtov, ki vsebujejo živalsko maščobo, kljub pritožbam veganov ostali v obtoku.

Njihovo tiskanje je namreč stalo preveč, da bi jih zdaj zavrgli. Ob tem so v banki poudarili, da za vsebnost loja niso vedeli vse do sprožitve peticije proti bankovcem.

Zaščitniki živali so peticijo proti uporabi bankovcev, pri izdelavi katerih se uporablja živalska maščoba, sprožili novembra in zbrali več sto tisoč podpisov. Prepričani so, da mora banka takšne bankovce umakniti, saj javnost pač nima izbire glede njihove uporabe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz banke so sporočili, da je tisk izboljšanih bankovcev za pet funtov s podobo nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla stal 46 milijonov funtov (53,48 milijona evrov), zato jih ne bodo kar umaknili. Nadaljevali bodo tudi s tiskanjem novih bankovcev za 10 funtov, ki v obtok prihajajo septembra, saj so zanje doslej namenili že 24 milijonov funtov (27,9 milijona evrov).

Postopka izdelave novega bankovca za 20 funtov, ki naj bi v obtok prišel leta 2020, še niso podrobno opredelili, bodo pa preverili vse možne alternative živalski maščobi.