testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Van Morrison slavi 70 let

Deli na:
Van Morrison slavi 70 let

Foto: Reuters

Severnoirski glasbenik Van Morrison danes slavi 70. rojstni dan. Morrison je v svojem ustvarjanju prepletal mnoge zvrsti, od črnskih duhovnih pesmi in narodnega melosa do soula, r'n'b in bluesa. Vse skupaj je s svojim mistično zvenečim glasom zlil v posebno doživetje. Med drugimi je s svojo glasbo vplival na The Doors, U2 in Patty Smith.

George Ivan Van Morrison se je rodil 31. avgusta 1945 v severnoirskem Belfastu kot sin jazzovske pevke in očeta, ki je bil navdušen na bluesom. Že kot mladenič je prekinil šolanje in se odločil za glasbeno pot. Nato je v različnih zasedbah igral harmoniko, kitaro, klaviature in saksofon. Njegova glavna vzornika sta bila Ray Charles in John Lee Hooker.

Leta 1963 je v rodnem Belfastu ustanovil skupino Them in z njo posnel danes legendarni skladbi Baby Please Don't Go in Gloria. Leta 1966 je stopil na samostojno pot, uspeh pa mu je prinesla skladba Brown Eyed Girl.

Morrison je v svoji karieri posnel več kot 360 skladb. Še vedno snema, nastopa na turnejah in sodeluje z drugimi glasbeniki. Nagrajen je bil s šestimi grammyji in nagrado brit za izjemen prispevek h glasbi. Je član dvorane slavnih rock'n'rolla in dvorane slavnih avtorjev glasbe.

Letos je Morrison izdal svoj 35 studijski album Re-Working the Catalogue. Ta vključuje 16 priredb njegovih manj znanih skladb, nastalih v sodelovanju z izbranimi glasbeniki, kot so Bobby Womack, Michael Buble, Mick Hucknall, Steve Winwood in Joss Stone.