Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V ZDA velike razprodaje ob črnem petku znova sprožile pretepe in prerivanja

Deli na:
V ZDA velike razprodaje ob črnem petku znova sprožile pretepe in prerivanja

Foto: Reuters

Običajno v čakalnih vrstah izjemno disciplinirani Američani se ob prazničnih razprodajah na t. i. črni petek po zahvalnem dnevu precej sprostijo in v tekmi za dobre popuste skorajda ne izbirajo sredstev. Tudi letos iz različnih delov ZDA poročajo o prerivanjih in pretepih.

Razprodaje na črni petek se zadnja leta začenjajo že v četrtek in trajajo čez vikend vse do ponedeljka, ko pride na vrsto črni ponedeljek za spletne razprodaje. Nekateri se v divjino razprodajne džungle podajo iz prave ali namišljene potrebe po lastništvu določenega kosa elektronike, oblačila, pohištva ali drugih reči, drugi si brez popustov kakšnih reči ne morejo privoščiti, nekateri pa gredo iz radovednosti po doživetju norišnice.

Daily News iz New Yorka citira 36-letno pisateljico iz New Yorka, ki se je z mamo podala na nakupovalni maraton od četrtka zvečer pa do zgodnjih petkovih ur za komplet posteljnine za 50 dolarjev, obleko za nečakinjo, znižano s 74 na 25 dolarjev, in čokolade Godiva po osem dolarjev. "Živim v New Yorku in črnega petka doslej še nisem preizkusila. Želela sem le občutiti norišnico," je dejala in dodala, da je bilo res noro.

Po New Yorku pretepov niso opazili, izplačalo pa se je prerivati med drugim za igrače, ki jim cene hitro rastejo. Za 20 najbolj priljubljenih igrač naj bi bile cene letos za 36 odstotkov višje kot lani, to je okoli 65 dolarjev, zato je črni petek dan za nakupe.

O pretepih poročajo iz domovine slavnega boksarja Mohameda Alija Louisvilla v Kentuckyju, kjer sta se v nakupovalnem centru mikastila dva moška, mimogrede zbila na tla še žensko, več 100 ljudi pa je dogodek opazovalo in zbiralo stave o zmagovalcu. Prav tako v Kentuckyju, v mestu Florence, so se zmikastili najstniki, ki so se tepli tudi drugje po ZDA.

Ponekod so si kradli artikle, še preden so šli skozi blagajno in se potem preganjali po trgovinah, kot vedno pa je bil najbolj razburljiv začetek, ko so odpirali vrata trgovin, vse družbene norme o urejenih vrstah pa so šle po gobe in se spremenile v stampede, ki so spominjale na podobe preplašene živine v kavbojskih filmih. Vendar pa gre pri takih primerih še vedno bolj za izjeme kot pravilo, saj so večino nakupov po ZDA opravili brez nasilja in divjanja, kar pa seveda ni tako zanimivo.

Še najmanj razburjenja bodo doživeli potrošniki, ki bodo nakupe opravili na črni ponedeljek, dan spletne razprodaje, ki sicer bolj ali manj že poteka od črnega petka naprej. Podjetje IBM ocenjuje, da bo letos prvič doslej več nakupov prek interneta šlo po mobilnih komunikacijskih napravah kot pa domačih namiznih računalnikih. Mobilni promet naj bi zalegel za 56,9 odstotka celotnega, lani pa ga je bilo za 48,5 odstotka.

Nacionalno maloprodajno združenje ZDA ocenjuje, da bo do konca tega tedna zapravljalo 135,8 milijona ljudi, kar je približno dva milijona več kot lani. Že v četrtek se je denarja skušalo znebiti 30 milijonov ljudi, včeraj pa jih je to storilo še 99,7 milijona. Združenje za celotno praznično nakupovalno sezono glede na lani pričakuje 3,7-odstotno rast prodaje, ki naj bi skupaj dosegla 630,5 milijarde dolarjev.