Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V ZDA je danes praznik ameriškega nogometa: Super Bowl št. 51

Deli na:
V ZDA je danes praznik ameriškega nogometa: Super Bowl št. 51

Foto: Profimedia

V noči na ponedeljek bo več milijonov ljudi po vsem svetu znova zrlo v televizijske sprejemnike in spremljalo finale lige ameriškega nogometa - Super Bowl.

Ta ima tudi v Sloveniji vse več privržencev in navijačev, tokrat se bodo merili New England Patriots in Atlanta Falcons. Lani so v Santa Clari Denver Broncos s 24:10 premagali Carolina Panthers.

Američani bodo v nedeljo znova imeli svoj največji športni spektakel, predvsem kar zadeva denarni vložek. Patrioti bodo zaigrali v rekordnem devetem finalu, od tega so štirikrat zmagali, Sokoli iz Atlante so v finalu drugič, trofeje pa še nimajo. Stavnice več možnosti za zmago napovedujejo New England Patriots.

Kot zanimivost, kovanec, ki določi, katero moštvo bo začelo tekmo in na kateri strani igrišča, bosta v Houstonu na stadionu NRG, ki sprejme nekaj čez 71.000 gledalcev, v zrak vrgla nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši in njegova soproga Barbara, stara že 92 in 91 let.


Ekipi sta v tej sezoni sloveli po veliko doseženih točkah na posamezni tekmi, tako da lahko presežeta dosežek iz leta 1990, ko so San Francisco 49ers premagali Denver Broncos s 55:10. Strokovnjaki tako napovedujejo visok rezultat, v vlogi favorita pa vidijo New England. Prvi zvezdnik ekipe Tom Brady lovi peto zmago v karieri, peti prstan. Njegova ekipa slovi tudi po obrambi, ki nasprotnikom dopušča najmanj točk. Atlanta pa je na drugi strani najboljša napadalna ekipa v sezoni, v povprečju dosega približno 35 točk na tekmo na krilih podajalca Matta Ryana, tekača Devonte Freemana in lovilca Julia Jonesa.

New England je v končnici na poti do finala premagal Houston Texans in Pittsburgh Steelers, Atlanta pa Seattle Seahawks in Green Bay Packers.

Glavna zvezda šova ob polčasu, ki pritegne največ gledalcev, v njega pa veliko denarja vlagajo tudi pokrovitelji (30-sekundni oglas stane pet milijonov dolarjev), bo Lady Gaga, saj je Adele povabilo zavrnila. V dneh protestov proti novemu predsedniku Donaldu Trumpu in vsesplošnega aktivizma bo bržkone največja nevarnost za prireditelje prišla prav z odra, Lady Gaga slovi po tem, da je nasprotnica novega prvega moža ZDA.

Super Bowl bo samo v ZDA spremljalo več kot sto milijonov gledalcev, lani ga je 114 milijonov, več kot milijon pa jih bo v tem tednu v četrtem največjem mestu ZDA zaradi ameriškega nogometa obiskalo Houston. Varnostni ukrepi so že in še bodo zato na vrhuncu, kot je to v navadi v zadnjem času na največjih tekmovanjih.