državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Trbovljah so ponosni, da so Občina po meri invalidov

Deli na:
V Trbovljah so ponosni, da so Občina po meri invalidov

V občinski stavbi je že več let dvigalo - Foto: Igor Gošte

Dobiti listino „Občina po meri invalidov“ ni tako enostavno. To je v tako stisnjeni in ozki dolini, ki sta jo stoletja zaznamovala težka industrija in rudarstvo, še težje. A so v Trbovljah vendarle uspeli. Tudi zaradi dolgoletnega prizadevanja Društva invalidov Trbovlje, ki ga je dolga leta vodil danes že pokojni Rudi Janežič.

On oziroma njegovo društvo je bilo tisto, ki je dolga leta odgovorne na občini opozarjalo na arhitektonske in druge omejitve, ki so različnim vrstam invalidom onemogočale normalno gibanje in življenje. Ravno danes, pred petnajstimi leti (15. 12. 2005), je Občina Trbovlje na svečani podelitvi v Delavskem domu Trbovlje prejela listino „Občina po meri invalidov“.  Slavnostni govornik  na podelitvi listine je bil takratni predsednik Republike Slovenije, dr. Janez Drnovšek.

V vodstvu trboveljske občine s ponosom gledajo na prehojeno pot in tudi,  da se tudi po petnajstih letih lahko pohvalijo, da še vedno nosijo ta naziv. Veseli so, da se zavedanje o pomembnosti tega področja širi. Vedo pa, da še vedno obstaja prostor za izboljšave. Listina „Občina po meri invalidov“ jim predstavlja dodatno motivacijo, a hkrati tudi obvezo, da vsako leto postorijo nekaj tudi na tem področju. „Letos je bila tako izvedena ena večjih investicij na tem področju v Trbovljah v zadnjih letih, in sicer vgradnja dvigala  na stavbo, kjer domuje tudi mestna  knjižnica“ je v izjavi za javnost zapisala županja Jasna Gabrič.

Danes smo se malce sprehodili po mestu tudi mi in opazili, da je marsikje zgledno poskrbljeno za invalide, še vedno pa je kar nekaj „črnih“ točk, kjer je samostojno gibanje invalidom, brez pomočjo druge osebe, onemogočeno. Kot nam je povedal zdajšnji predsednik Društva invalidov Trbovlje Vesel Šalja, ki je tudi sam invalid, je bilo v tem obdobju veliko postorjenega. Še vedno pa je nekaj „črnih“ točk, kjer je invalidom na vozičkih nemoteno gibanje omejeno ali onemogočeno. Omenimo nekatere preozke pločnike, neurejene klančine, vhode v večje stanovanjske bloke, kjer klančin ni, medtem, ko je dostop do občinskih pisarn  že nekaj časa zgledno urejen.