900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Švici lahko študirate ... jodlanje!

Deli na:
V Švici lahko študirate ... jodlanje!

Foto: Profimedia

Univerza v Švici je razpisala triletno dodiplomsko in dvoletno magistrsko stopnjo izobrazbe iz jodlanja.

Program, ki se bo začel izvajati v prihodnjem študijskem letu bo izvajala jodlarska zvezda in učiteljica petja Nadja Rass, poroča nemški Deutsche Welle.

Žvrgoleč stil petja, ki so ga uporabljali alpski pastirji, je postal priljubljen zaradi filma Moje pesmi, moje sanje. Gre za neprestano menjavo nizkega prsnega in visokega falsetto glasu.

Luzernska Univerza aplikativne znanosti in umetnosti v Švici pričakuje velik vpis študentov v novi program. Je prva univerza, ki je ponudila takšen program. Študentje bodo lahko izbirali med triletnim dodiplomskim in dvoletnim magistrskim študijem.

Nadebudni jodlarji se bodo učili o pevskem stilu, ki sega tudi 500 let v preteklost. Uporabljali so ga pastirji v avstrijskih in švicarskih Alpah. Na ta način so klicali čredo in komunicirali med vasmi.


Poleg učenja tehnike jodlanja bo program ponujal tudi teorijo, zgodovino in nasvete, kako začeti poučevati jodlanje, poroča časopis Tribune de Geneve.

Vodja univerzitetnega oddelka za glasbo Michael Kaufmann je dejal, da se je že več let trudil vpeljati predmet jodlanja in najti primernega učitelja zanj. "Dolgo smo sanjali, da bi na univerzi poučevali tudi jodlanje. Z Nadjo Rass smo zadeli v polno. To je bila za nas neverjetna sreča," je dejal Kaufmann.

Vendar pa Mednarodna jodlarska zveza odločitev univerze kritizira in pravi, da je program odvečen. Predsednica zveze Karin Niederberger je za Tribune de Geneve povedala, da ni nobene potrebe po tem, da univerzitetni študij ohranja jodlanje pri življenju še naslednja desetletja.

Vendar pa ta tehnika petja doživlja preporod v popularnosti. Leta 2017 sta na evrovizijskem tekmovanju romunska predstavnika Ilinca Bacila in Alex Florea z jodlarsko pesmijo osvojila sedmo mesto.

Švicarski parlament je tudi obljubil, da bo jodlanje prijavil na Unescov seznam svetovne dediščine, še poroča Deutsche Welle.

"Jodlarka" Nadja Raas: