reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Los Angelesu 72. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus

Deli na:
V Los Angelesu 72. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda bo drevi 72. po vrsti podelilo filmske in televizijske nagrade zlati globus. Podelitev bosta v hotelu Beverly Hilton že tretjič zapored vodili komedijantki Amy Poehler in Tina Fey. Največ, sedem nominacij za nagrade je decembra dobil film Birdman Alejandra Gonzaleza Inarrituja.

Nagrade bodo na slovesnosti, ki velja za najbolj sproščeno te vrste, saj se ga druščina slavnih vsako leto po podelitvi krepko napije, podeljevali med drugim Robert Downey Jr., Salma Hayek, Kevin Hart, Kate Hudson, Amy Adams, Gwyneth Paltrow, Chris Pratt, Channing Tatum, Owen Wilson, Kristen Wiig in Catherine Zeta-Jones.

Prireditev bo prenašala televizija NBC, Tina Fey in Amy Poehler pa sta obljubili, da bo njuno vodenje letos zadnje. Nastop v tretje sta si med drugim zagotovili tudi z lanskim uspehom, saj si je zlate globuse ogledalo 20,9 milijona gledalcev, kar je bil najboljši rezultat v zadnjem desetletju.

Zlati globusi so včasih dobra napoved za bolj prestižne filmske nagrade oskar in tudi letos bo morda temu tako, saj poznavalci dobre možnosti napovedujejo tako Birdmanu kot filmoma Fantovska leta in Igra imitacije, ki prihajata na podelitev s po petimi nominacijami.

Zlate globuse za filme podeljujejo v dveh kategorijah, v dramski ter v kategoriji komedije oziroma glasbenega filma. Zgodba o odraščanju režiserja Richarda Linklaterja Fantovska leta se poteguje za zlatega globusa v kategoriji drame, Birdman pa v kategoriji komedije ali glasbenega filma.

V kategoriji komedije ali glasbenega filma so poleg Birdmana nominirani tudi St. Vincent, Grand Budapest hotel, Into the Woods in neodvisni britanski film Pride. V kategoriji najboljše filmske drame pa so nominirani še filmi Igra imitacije, Foxcatcher, Selma in Teorija vsega.

V televizijskih kategorijah je Fargo dobil pet nominacij, vključno za najboljšo televizijsko mini serijo ali film. Televizija HBO je porazila konkurenco s 15 nominacijami, Netflix jih je dobil sedem, Amazon pa dve.

Za najboljše televizijske drame so nominirane Afera, Downton Abbey, Igra prestolov, Dobra žena in Hiša kart. Za najboljšo televizijsko komično serijo pa so nominacije pobrali Girls, Jane the Virgin, Oranžna je nova črna, Silicijeva dolina in Transparent.

Nagrado za posebne dosežke na področju filmskih umetnosti oziroma za življenjsko delo Cecil B. DeMille bo letos dobil George Clooney.