Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Ljubljani in po svetu bo nekaj ur odmevala Šalamunova poezija

Deli na:
V Ljubljani in po svetu bo nekaj ur odmevala Šalamunova poezija

Foto: Bobo

V Mini teatru bo med 15. uro in polnočjo potekala prireditev z naslovom Jaz sem voda, s katero se bodo poklonili decembra preminulemu pesniku Tomažu Šalamunu. Literarno srečanje bodo sooblikovali njegovi pesniški kolegi, prijatelji in ljubitelji njegove poezije z vsega sveta. Nekateri se bodo zbranim v gledališču pridružili prek video povezave.

Naslov prireditve se nanaša na več Šalamunovih verzov, kot sta "Jaz sem voda" - verz iz cikla pesmi Krog in dokaz kroga ter "voda najbolj ljubi", so sporočili organizatorji prireditve.

Literarno srečanje, ki bo v znamenju branja Šalamunove poezije ob glasbi, ki jo je poslušal, in posnetkov iz dokumentarnega filma Vsak pravi pesnik, bo mogoče v živo spremljati na spletnem portalu MMC RTV Slovenija.

Srečanja se bodo, večinoma prek video povezave, udeležili tuji književniki in ljubitelji Šalamunove poezije iz Francije, Poljske, Anglije, Škotske, Češke, Slovaške, Švice, Nemčije, Belgije, Litve, Bolgarije, Kitajske, Malte, Hrvaške, Združenih arabskih emiratov, Avstralije in ZDA.

Med slovenskimi umetniki oziroma ljubitelji njegove poezije so svoje nastope med drugim napovedali Milan Jesih, Aleš Debeljak, Matjaž Pikalo, Barbara Pogačnik, Jurij Souček, Marko Mandić in še vrsta drugih vidnih ustvarjalcev in kulturnikov.

Na seznamu prijavljenih bralcev je trenutno 70 imen, v založbi Beletrina, ki je ena od soorganizatorjev, pa pričakujejo, da bo marsikdo na prireditev prišel ali se javil prek video povezave nenapovedano.

Soorganizatorji prireditve so poleg Beletrine še Mini teater, RTV Slovenija, LUD Literatura, IRIU, Društvo slovenskih pisateljev, Mlade rime, Idiot in drugi.

Tomaž Šalamun, ki je umrl 27. decembra lani, je bil eden najboljših in najbolj plodnih slovenskih pesnikov. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal 50 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.