Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Cannesu se začenja že 70. filmski festival

Deli na:
V Cannesu se začenja že 70. filmski festival

Foto: Profimedia

Za cannsko zlato palmo se med drugimi potegujejo režiserji Sofia Coppola, Noah Baumbach, Fatih Akin, Michel Hazanavicius in Francois Ozon.

V francoskem Cannesu se danes začenja 70. mednarodni filmski festival. Festival, ki velja za najbolj glamuroznega na svetu, bo v letošnji jubilejni izdaji zaznamoval poseben blišč. Bolj bleščeča kot običajno bo tudi letošnja najpomembnejša festivalska nagrada, zlata palma, ki jo krasi 167 diamantov. Zanjo se bo potegovalo 19 filmov.

Praznik filma v Cannesu bo odprl film Ismael's Ghosts Arnauda Desplechina. V filmu o igralcu, čigar življenje se postavi na glavo, ko se v njegovem življenju nepričakovano pojavi njegova stara ljubezen, so zaigrale vodilne zvezde francoskega filma Marion Cotillard, Louis Garrel in Mathieu Amalric.

V tekmovalnem programu bodo filme med drugim predstavili režiserji Sofia Coppola, Noah Baumbach, Todd Haynes, Josh in Benny Safide, Sergei Loznitsa, Faith Akin, Michel Hazanavicius in Francois Ozon.


O nagrajencih bo odločala devetčlanska žirija, ki ji predseduje španski režiser Pedro Almodovar.

Na festival so letos uvrstili tudi prvi dve epizodi tretje sezone Twin Peaksa Davida Lyncha. S tem je Cannes prvič v svoji zgodovini odprl vrata televizijskim serijam, medtem ko preostali festivali, še posebej Benetke in Berlin, že dolga leta redno predstavljajo nove izdelke nekaterih televizijskih hiš.

Na festivalu se bo predstavila tudi slovenska kinematografija. Med drugim bo Slovenski filmski center na filmski tržnici predstavil pet slovenskih celovečernih filmov.

Festival se bo sklenil 28. maja.

Uradni plakat Cannesa 2017