ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Berlinu načrtujejo muzej interneta

Deli na:
V Berlinu načrtujejo muzej interneta

Foto: Reuters

V Berlinu nameravajo zbrati sredstva za ustanovitev muzeja, v katerem bi bila dokumentirana zgodovina interneta. Predstaviti želijo vizijo začetnikov medmrežja, njihove zamisli in dosežke tega medija do danes.

Ekipa, ki načrtuje muzej, že išče prostor za uresničitev svoje zamisli. Najti želijo 1000 kvadratnih metrov v središču nemške prestolnice.

"Razvijajoči se internet in digitalizacija družbe sta postala stalnica vsakdanjika, našega družbenega okolja in podlaga za zaslužek številnim ljudem," je povedal eden od pobudnikov projekta Paul Rasheja. Dodal je, da je medmrežje poleg tiska, avtomobilov in drugih izumov spremenilo naša življenja za vedno.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so se v želji po pridobitvi sredstev prijavili na nemški spletni portal za množično financiranje Startnext, nadejajo pa se tudi podpore vodilnih nemških podjetij za informacijsko tehnologijo.

Muzej se bo osredotočil na vizionarje, ki so od 17. stoletja naprej zagotavljali intelektualno podlago za razvoj medmrežja, računalniško revolucijo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ter na svetovni splet in prve internetne naprave. Predstavil bo tudi različne načine vdiranja v računalniške sisteme in mobilne naprave, hkrati pa obiskovalce seznanil z zaščito podatkov in svobodo na internetu.

Pobudniki projekta trdijo, da bodo za postavitev muzeja potrebovali okoli 600.000 evrov. V muzeju, ki ga bodo predvidoma odprli prihodnje leto, pričakujejo najmanj 30.000 obiskovalcev letno.

Ponujal bo tudi prostor za posebne razstave, kot so predstavitve digitalne umetnosti. Rasheja zatrjuje, da bodo interaktivne razstave ponujale zelo kakovostne avdiovizualne vsebine.

Podporo muzeju je že ponudil berlinski oblikovalski studio onformative.