Magazin

V Bangkoku prepoved uličnih stojnic s hrano: proč s kaosom, umazanijo

Deli na:
V Bangkoku prepoved uličnih stojnic s hrano: proč s kaosom, umazanijo

Foto: Profimedia

V Bangkoku bodo do konca leta prepovedali prodajo hrane na ulicah, so odločile mestne oblasti.

Kot poročajo tamkajšnji mediji, bo ukrep veljal za vseh 50 okrožij tajske prestolnice.

Prepoved je danes začela veljati v treh četrtih - Thong Lor, Ekkamai in Phra Khanong. Naslednji bosta na vrsti kitajska četrt in ulica Khaosan, ki je priljubljena med turisti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ulični prodajalci so predolgo zasedali pločnike in omogočili smo jim, da hrano in druge izdelke zakonito prodajajo na tržnicah, zato v tej operaciji ne bo izjem," je odločitev pojasnil svetovalec bangkoškega premierja Wanlop Suwandee.

Za mestne oblasti sta čistoča in varnost na ulicah prioriteta, zato se bodo morali umakniti vsi ulični prodajalci, tudi tisti, ki prodajajo oblačila in ponaredke, je dodal.

Domačini pravijo, da je kaos na ulicah del šarma tajske prestolnice. Poleg tega na stojnicah ponujajo jedi, ki so dostopne vsem, tudi najrevnejšim. Palčke s pečenim mesom so na voljo za deset bahtov (27 centov), skodelica rezancev s piščancem pa od 35 bahtov (95 centov) naprej, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Če hočeš počistiti vse ulične prodajalce, je to tako, kot da bi počistil našo kulturo," je odločitev komentiral predstavnik ene od bangkoških turističnih agencij Chiwan Suwannapak.

Bogata ponudba hrane na stojnicah je privlačna tudi za turiste, pomemben vir prihodkov za tajsko gospodarstvo. "Če se bodo spravili na ulične prodajalce, bo to vplivalo na poslovanje in šarm Khaosana," je dejal vodja združenja podjetnikov na tej ulici Sanga Ruangwattanaku.

Bangkok je bil marca drugo leto zapored razglašen za destinacijo z najboljšo ulično hrano.