Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Argentini odkrili domnevno skrivališče nacistov

Deli na:
V Argentini odkrili domnevno skrivališče nacistov

Foto: Wikimedia

Argentinski arheologi domnevajo, da so sredi odročne džungle na severu države odkrili ostanke skrivališča, kamor naj bi se po koncu druge svetovne zatekli nacistični veljaki, so poročali argentinski mediji.

Arheologi preiskujejo ostanke treh zgradb v pokrajinskem parku Teyu Cuare na severu Argentine na meji s Paragvajem. Tam so našli pet nemških kovancev, skovanih med letoma 1938 in 1941, ter del porcelanastega krožnika, na katerem je pisalo "narejeno v Nemčiji", je poročal časnik Clarin.

"Očitno so imeli nacisti na polovici druge svetovne vojne tajen projekt izgradnje zatočišč za najvišje voditelje v primeru poraza - v nedostopnih krajih sredi puščav, v gorah, na pečini ali sredi džungle, kot je bilo to," je povedal vodja skupine arheologov Daniel Schavelzon. Na koncu skrivališča sicer niso potrebovali.

Na tisoče nacistov, hrvaških ustašev in italijanskih fašistov se je po drugi svetovni vojni zateklo v Argentino. V 60. letih so enega od organizatorjev holokavsta Adolfa Eichmanna v Buenos Airesu zajeli izraelski specialci, nato so ga prepeljali v Izrael, kjer so mu sodili in ga usmrtili.

Med nacisti, ki so našli zatočišče v Argentini, so bili tudi Joseph Mengele, Martin Bormann, Walter Kutschmann, Josef Schwammberger, Eduard Roschmann, Wilfred Von Oven in Alois Brunner, navaja francoska tiskovna agencija AFP.