GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Uspešnica leta v slovenskih kinih je slovenski film

Deli na:
Uspešnica leta v slovenskih kinih je slovenski film

Foto: Karantanija Cinemas/Kolosej

Po podatkih ljubljanskega Koloseja in Cineplexxa je najbolj gledan film leta 2016 satirična komedija Pr'Hostar režiserja Luke Marčetića.

Med tujimi najbolj gledanimi filmi so v ospredju animirani, v omenjenih kinih vodi Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov. V Kinodvoru je največ gledalcev pritegnil Houston, imamo problem! Žige Virca.

Film Pr'Hostar, Marčetićev celovečerni prvenec, je med drugim zabeležil tudi največji obisk med otvoritvenim vikendom leta 2016, saj si ga je ogledalo 28.160 gledalcev. Z veliko zlato rolo ovenčani film je po gledanosti presegel vse prikazane tuje filme.

Po zbranih podatkih Koloseja v Ljubljani in Cineplexxa je na drugem mestu najbolj gledanih filmov leta animirani film Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov v režiji Chrisa Renauda, na tretjem mestu pa je prav tako animirani film Ledena doba 5: Veliki trk, ki ga podpisujeta Mike Thurmeier in Galen T. Chu.

Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov je posledično najbolj gledan tuji film v omenjenih kinih, sledijo mu nove dogodivščine junakov iz Ledene dobe.

V ljubljanskem Koloseju je tretje mesto med najbolj gledanimi tujimi filmi zasedla poljska produkcija Planet samskih, drugi uspešni tuji film slovenskega režiserja Mitje Okorna. V Cineplexxu pa je tretje mesto zasedel animirani film Alvin in veverički: Velika Alvintura v režiji Walta Beckerja.

Nekoliko drugačni so podatki mariborskega Koloseja. V tem je najbolj gledan film leta Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, sledi mu Ledena doba 5: Veliki trk, tretji najbolj gledan pa je Dedek uide z vajeti v režiji Dana Mazerja.

Glede gledanosti slovenskih filmov pa Pr'Hostarju po podatkih Koloseja v Ljubljani in Mariboru ter Cineplexxa sledi Virčev Houston, imamo problem!, slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, na tretjem mestu pa je mladinski film Nika v režiji Slobodana Maksimovića.



Zanimivo je pokukati tudi, kateri so filmi, ki jih imajo najraje zahtevnejši gledalci. Iz Kinodvora, najbolj obiskanega kina v slovenske Art kino mreže, so sporočili, da je največ gledalcev pritegnil Virčev fiktivni dokumentarec Houston, imamo problem!, v katerem si nekdanji jugoslovanski predsednik Tito domisli, da bi lastni vesoljski program prodali ZDA.

Drugi najbolj obiskani film v Kinodvoru je bila drama o nekonvencionalni družini Kapitan Fantastični v režiji Matta Rossa, tretji pa Jastog v režiji Yorgosa Lanthimosa. Dodali so, da v zadnjem tednu zelo dober obisk beleži tudi film Toni Erdmann režiserke Maren Ade.

Po podatkih o gledanosti slovenskih filmov v Kinodvoru filmu Houston, imamo problem! sledita dokumentarec Dom Metoda Pevca in mladinski film Pojdi z mano v režiji Igorja Šterka. Četrto mesto zaseda Mama v režiji Vlada Škafarja.

Nekoliko drugače gledanost beležijo v Slovenski kinoteki, kjer je tudi princip snovanja programa popolnoma drugačen od ostalih kinov. Za STA so podali seznam razprodanih kino predstav v letošnjem letu.

Veliko zanimanja so med drugimi pritegnili dokumentarni film Prava cena, ki ga podpisuje Andrew Morgan in je bil prikazan v okviru Ljubljane - Zelene prestolnice ter premiera dokumentarca Kombinat o priljubljenem ženskem pevskem zboru, ki ga podpisuje več ustvarjalcev. Polni sta bili tudi projekciji dokumentarnih filmov Ženska 1. in 2. po scenariju in v režiji Majde Širca.

Prav tako so bile večkrat razprodane projekcije iz rubrike Odprto platno ter filmi, ki so v kinoteki gostovali med festivali kot so Bobri, Liffe in Festival kratkih Kraken.

Vsi navedeni podatki so informativnega značaja in so vezani zgolj na podatke omenjenih slovenskih kinov, ki so bili zbrani do 20. decembra 2016. Sicer podatke za obisk filmov vseh distributerjev v Sloveniji zbira distribucija Fivia. Ta bo letno poročilo pripravila v začetku leta 2017.