Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl priljubljeni italijanski glasbenik Pino Daniele

Deli na:
Umrl priljubljeni italijanski glasbenik Pino Daniele

Foto: Facebook

V Rimu je v nedeljo v 60. letu za posledicami infarkta umrl priznani italijanski pevec in kantavtor Pino Daniele. Izvajal je rock, jazz in blues, a je kljub temu vselej ostal zvest neapeljski tradicionalni glasbi. Prvi album Terra mia je izdal leta 1977. Ob smrti pevca je italijanski premier Matteo Renzi dejal, da je "izginila glasbena ikona".

Daniele velja za enega svetovno najbolj prepoznavnih italijanskih glasbenikov. Leta 1980 je segreval občinstvo pred milanskim nastopom Boba Marleyja, v svoji karieri pa je nastopil s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Ralph Towner, Yellow Jackets, Mike Mainieri, Danilo Rea in Mel Collins. Slovel je tudi po sodelovanju z italijanskimi kolegi, med njimi z Jovanottijem in Erosom Ramazzottijem.

Izdal je več kot 20 studijskih albumov, nazadnje album La grande madre leta 2012. Največji uspeh je požel s tretjim studijskim izdelkom Nero a meta. Med njegove najbolj znane skladbe sodijo 'O Scarrafone, Io per lei, Dubbi non ho in Quando.

Za pevca je bil v nedeljo usoden srčni infarkt, ki ga je presenetil v njegovi hiši v Toskani. Pevca so peljali v bolnišnico v Rimu, kjer pa mu zdravniki niso uspeli več pomagati.

Pokojnemu pevcu so se v njegovem rojstnem mestu Neaplju poklonili s spustom zastav na polovico droga. Neapeljski župan Luigi de Magistris je napovedal, da bo na dan pevčevega pogreba v mestu razglašeno žalovanje. Župan je prav tako predlagal, da bi mrliško vežico namestili v prostorih gradu Maschio Angioino, a je takoj dodal, da bo pri tem seveda treba spoštovati želje družine, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Še vedno mi v ušesih zveni njegova glasba s silvestrskega večera. Neverjetni glas, ki ni bil zgolj glas Neaplja in juga, temveč cele države, dragocen kitarski zvok in tista redka senzibilnost, ki vključuje strast in melanholijo, bodo našo državo še naprej predstavljali v svetu," je ob novici Danielove smrti dejal Renzi.

Prvi, ki je novico o Danielejevi smrti objavil na spletu, je bil njegov prijatelj Ramazzotti, ki je pod fotografijo smejočega se pevca zapisal: "Tudi Pino nas je zapustil. Veliki prijatelj, želim se te spominjati z nasmehom na ustnicah, medtem ko jaz jočem, ko to pišem. Vedno te bom imel rad, ker si bil čista in resnična oseba, poleg tega, da si bil izjemen umetnik. Hvala za vse, kar si mi dal, veliki brat, vedno te bom nosil v srcu. Ciao Pinuzzo."