favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je legendarni rocker Chuck Berry

Deli na:
Umrl je legendarni rocker Chuck Berry

Foto: arhiv Reporterja

V 91. letu starosti je v soboto preminil Chuck Berry, eden od pionirjev modernega rock'n'rolla. Smrt je potrdila policija v zvezni državi Missouri.

Legendarnega kitarista, ki je združil ritem in swing v prvo različico rock'n'rolla, so policisti našli mrtvega na domu v bližini mesta St. Louis.

"Policijska uprava v okrožju St. Charles z žalostjo potrjuje smrt Charlesa Edwarda Andersona Berryja st., bolje znanega kot glasbena legenda Chuck Berry," je prek Facebooka sporočila policija.

Berry in Johnny B. Goode v živo:


Berry je nastopal še do lanskega avgusta, za letos pa je napovedal nov album - prvi po skoraj 40 letih, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Berry se je rodil 18. oktobra 1926 v St. Louisu in je začel igrati kitaro v srednji šoli. Odraščal je skupaj s petimi brati in sestrami v temnopolti soseski v času segregacije.

Z glasbo se je polpoklicno začel ukvarjati v začetku 50. let prejšnjega stoletja, ko je ustanovil trio, ki je igral v klubih St. Louisa. Podnevi si je kruh služil še s frizerstvom. Kot mladi glasbenik pa je sprejel vsako priložnost za nastop v svojem rojstnem mestu, igral je tudi za 15 dolarjev na noč.

Prelom v njegovi karieri pa je prišel leta 1955 po srečanju z ikono bluesa Muddyjem Watersom in producentom Leonardom Chessom v Chicagu. Isto leto je izdal tudi svoj prvi hit "Maybellene", ki je začrtal njegov slog, piše dpa. Prodal je več kot milijon kopij in se prvič zavihtel na vrh lestvice Billboard.



V naslednjih letih je s fuzijo countryja in bluesa ter takratnih pop trendov prispeval k oblikovanju prve različice rock'n'rolla s hiti, kot so "Roll over Beethoven" in "Sweet Little Sixteen". S svojo glasbo pa je močno vplival tudi na druge skupine in izvajalce, kot so The Beatles, The Rolling Stones, The Beach Boys in Bob Dylan.

Njegovo življenje pa ima tudi temno stran. Berry je moral namreč prestati 18-mesečno zaporno kazen zaradi spolnega odnosa z mladoletnico. Sicer pa je že kot mladostnik spoznal življenje za rešetkami, ko so ga obsodili zaradi oboroženega ropa. Težave z zakonom je imel tudi kasneje, predvsem zaradi z drogami povezanih kaznivih dejanj ter neplačevanja davkov.

Kot "oče rock'n'rolla" je bil med prvimi, ki so ga vključili v prestižno Dvorano slavnih Rock and Rolla, leta 1985. Isto leto so med drugim vključili še Elvisa Presleya, Buddyja Hollyja in Little Richarda.

V svoji dolgoletni karieri si je prislužil še vrsto drugih omembe vrednih nagrad in priznanj. Leta 1985 je dobil grammyja za življenjsko delo, leta 2014 pa glasbeno nagrado polar. Žirija je takrat zapisala, da si Berry zasluži nagrado, ker je spremenil električno kitaro v osrednji inštrument rock glasbe in tako vplival na nadaljnje generacije rock kitaristov in skupin vse od leta 1955, ko je izdal "Maybellene".

Berry pa je pustil svoj pečat tudi v vesolju. Leta 1977 je ameriška vesoljska agencija Nasa izstrelila vesoljsko sondo Voyager 1, na njej pa je med drugim tudi 38-sekundni zapis Berryja, ko izvaja svoj hit "Johhny B Goode". Vesoljska sonda Voyager je že zunaj Sončevega sistema.