Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je Jonathan Demme, režiser klasike Ko jagenjčki obmolknejo

Deli na:
Umrl je Jonathan Demme, režiser klasike Ko jagenjčki obmolknejo

Jonathan Demme (levo) in Jodie Foster (desno) med snemanjem Ko jagenjčki obmolknejo. - Foto: oscar.org

V New Yorku je včeraj zjutraj v starosti 73 let umrl režiser Jonathan Demme, znan po filmih Ko jagenjčki obmolknejo in Filadelfija, poročajo ameriški mediji.

Umrl je zaradi raka na požiralniku in zapletov po bolezni srca. Za kriminalno dramo Ko jagenjčki obmolknejo, v kateri sta blestela Jodie Foster in Anthony Hopkins, je dobil oskarja.

Največji uspeh je Demme dosegel s trilerjem Ko jagenjčki obmolknejo (1991), ki je polnil blagajne, bil kritiško odlično sprejet, igralca Anthonyja Hopkinsa pa je prvič predstavil v vlogi forenzičnega psihiatra in serijskega morilca Hannibala Lecterja.

Demme ni bil nenaklonjen težkim in vsebinsko raznolikim temam, pokazal pa je tudi empatijo do ranljivejših družbenih skupin. V Filadelfiji (1993), ki je Tomu Hanksu prinesla igralskega oskarja, Bruceu Springsteenu pa oskarja za izvirno pesem, je tematiziral aids. V drami Swing Shift (1984) je Goldie Hawn odigrala žensko, ki po moževem odhodu v vojsko med drugo svetovno vojno začne delati v tovarni.

Pohvaljen je bil tudi za film Melvin and Howard (1980), sago o moškem, ki naj bi v zameno za vožnjo podedoval bogastvo milijonarja Howarda Hughesa. V komičnih tonih pa je posnel filma Čudovito dekle (Something Wild; 1986) in Poročena z mafijo (1988), v katerem sta med drugim zaigrala Michelle Pfeiffer in Alec Baldwin.



Nazadnje je režiral epizodo za novo nanizanko televizije Fox Shots Fired, lani dokumentarec Justin Timberlake + the Tennessee Kids ter pred tem leta 2015 dramo Rokerica (Ricki and the Flash) o glasbenici, ki se po tem, ko se zavoljo slave odreče vsemu, vrne k družini; odigrala jo je Meryl Streep.

Med njegovimi filmi so tudi politični triler Mandžurski kandidat (2004), drama Rachel se poroči (2008) in dokumentarec o odpravljanju posledic orkana Katrina I'm Carolyn Parker (2011). Režiral je tudi več videospotov in glasbenih dokumentarcev, med njimi se je v treh posvetil kanadskemu rockerju Neilu Youngu - Neil Young: Heart of Gold (2006), Neil Young Trunk Show (2009) in Neil Young Journeys (2011).

Rodil se je 22. februarja 1944 v Baldwinu v ameriški zvezni državi New York, odrasel pa je v Miamiju. V mladosti si je želel, da bi postati veterinar. Vpisal se je na Univerzo na Floridi, ker pa mu znanost ni odgovarjala, je začel pisati filmske kritike in delati pri filmsko-distribucijskih podjetjih. Nekaj časa je živel tudi v Veliki Britaniji, kjer je snemal televizijske reklame.

Umrl je za posledicami raka na požiralniku in zapletov po bolezni srca, za katero so ga prvič zdravili leta 2010, poročata reviji Hollywood Reporter in Variety.