mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl Američan, ki je pred 50 leti prebegnil v Severno Korejo

Deli na:
Umrl Američan, ki je pred 50 leti prebegnil v Severno Korejo

Foto: Wikipedia

V starosti 77 let je v ponedeljek umrl Američan Charles Jenkins, ki je leta 1965 iz ameriške vojske dezertiral v Severno Korejo in tam nato živel skoraj 40 let. Umrl je na Japonskem, kjer se je z ženo ustalil, potem ko ga je severnokorejski režim leta 2004 izpustil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Jenkins je kot 25-letni narednik dezertiral, ker se je bal, da bi ga poslali v Vietnam. Januarja 1965 je med obhodom prečkal demarkacijsko črto med Severno in Južno Korejo, ki so jo nadzirali ameriški vojaki, in prebegnil na sever. Tam je nameraval na ruskem veleposlaništvu zaprositi za azil in se nekoč v okviru izmenjave zapornikov vrniti v ZDA, a azila ni dobil.

V izolirani komunistični državi ga je čakalo težko življenje, polno pomanjkanja. Kot je dejal v intervjuju leta 2005, so ga pogosto pretepali, na njem naj bi izvajali tudi nepotrebne in krute medicinske posege.

V Severno Koreji se je poročil z Japonko Hitomi Soga, ki je bila ena izmed Japoncev, ki jih je severnokorejski režim ugrabil v 70. letih dvajsetega stoletja. Pjongjang ji je leta 2002 dovolil vrnitev v domovino, kjer se je ji je leta 2004 pridružil še Jenkins z njunima hčerkama.

Tam se je nato tudi predal ameriški vojski, ki mu je pred vojaškim sodiščem sodila zaradi dezerterstva. Obsojen je bil na 30 dni zapora.