bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Turek in Italijanka najhitreje pritekla na vrh planiške velikanke

Deli na:
Turek in Italijanka najhitreje pritekla na vrh planiške velikanke

Foto: Bobo

Planiška velikanka je bila v soboto prizorišče tretjega tekaškega tekmovanja Red Bull 400, na katerem so se tekmovalci pomerili v vzponu na letalnico. Od vznožja naprave do vrha zaletišča sta najhitreje pritekla Italijanka Antonella Confortola in Turek Ahmet Arslan. Najboljša Slovenca sta bila drugouvrščena Luka Kovačič in Karmen Klančnik.

Pri štafetah 4 x 100 metrov je zmagala slovenska ekipa z imenom Kombinata v sestavi Jože Kamenik, Gašper Berlot, Marjan Jelenko in Luka Oblak, med gasilskimi štafetami, ki so tekle osemkrat po 50 metrov, pa so bili najhitrejši člani PGD Žažar. Planiško letalnico je skupno "napadlo" 700 tekačev.

Do letos so se tekači z letalnico bratov Gorišek spopadli dvakrat, leta 2012 in 2013, lani pa zaradi prenove letalnice izvedba ni bila mogoča. Tudi prvič je v Planici zmagal Arslan, drugič pa ga je prehitel Slovenec Simon Alič. Pri dekletih je obakrat zmagala Teresa Stadlober. Letos mlada Avstrijka ni tekmovala, Slovenkam pa kljub temu ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Tokrat je bila premočna Italijanka, ki je za skoraj 200 metrov višinske razlike porabila šest minut in 25 sekund.

"Težka tekma je bila, a zelo lepa. Ambient v Planici mi je všeč. Do sedaj sem na Red Bull 400 tekmovala le v Kulmu, a tam je naprava manjša, zato ni primerjave s planiško. Tu gre res za veličastno napravo," je povedala zmagovalka. Tudi Karmen Klančnik je bila z nastopom zadovoljna. Drugo mesto je njen najboljši rezultat do sedaj, enako pa velja tudi za čas (6:56), ki ga je porabila. "Tekma je bila težka, kolikor je taka tekma lahko težka. Potrebna je bila vrhunska predstava in vesela sem, da mi je uspela. Startala sem na polno, saj sem vedela, da bom drugače težko dobro napredovala v zgornjem delu. Tam sem morala še malo dodati in lahko rečem, da sem dala od sebe vse."

Tretja je bila Slovenka Petra Mikloša, ki je sicer v Planici že stala na drugi stopnički (2012), a je z letošnjim nastopom povsem zadovoljna, saj je bil to njen najboljši planiški nastop po času do sedaj. Porabila je šest minut 58 sekund.

Pri moških je presenetil mladenič Luka Kovačič, ki je na zaletno rampo pritekel na drugem mestu, takoj za Arslanom. Do vrha ga je nekajkrat tudi napadel, a prehiteti mu ga ni uspelo, prav tako kot njega niso ujeli slovenski favoriti Simon Alič, Nejc Kuhar in Matjaž Mikloša.

"Dirka v Planici je vedno izredno težka, sedaj po prenovi letalnice pa je po moje še težja. Danes sem moral dati od sebe vse, saj me je Luka priganjal do konca. Res je presenetil! Če bi bilo še nekaj metrov dlje, ne vem, če bi zmogel zadržati prednost," je po dirki povedal Ahmet Arslan.

Kovačič je bil tudi zadovoljen: "Današnja tekma se je meni izšla po najlepših željah. Na Red Bull 400 sem danes tekel prvič. Ko sem na mostu videl, da sem blizu Turku, se mi je pred očmi začel odvijati super film in sploh nisem hotel pogledati nazaj, da si ga ne bi pokvaril. Večkrat sem še poskusil napasti, a nisem zmogel, zato sem se osredotočil na to, da zadržim drugo pozicijo in uspel. Super vesel sem!"

Tretji je bil Nejc Kuhar, ki je Matjaža Miklošo prehitel v zadnjih metrih in ga prvič v Planici pahnil s stopničk. Arslan je tekel rekordnih pet minut in osem sekund, Kovačič je bil štiri sekunde za njim, Kuhar pa je zabeležil čas 5:25. Ob tem velja omeniti, da sedežnica na vrh letalnice vozi več kot 6 minut.

Red Bull 400 je serija tekaških tekmovanj, ki se odvijajo na smučarskih skakalnicah in letalnicah.