Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tri mesece pred OI je zelo verjetno, da ruski šporniki ne bodo smeli nastopiti v Pyeongchangu

Deli na:
Tri mesece pred OI je zelo verjetno, da ruski šporniki ne bodo smeli nastopiti v Pyeongchangu

Foto: vszi

Svetovna protidopinška agencija je na zasedanju v Seulu sklenila, da manj kot tri mesece pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu ne bo odpravila suspenza ruski protidopinški agenciji Rusadi, je Wada potrdila prek Twitterja.

Rusada je suspendirana vse od leta 2015, ko se je Rusija znašla v osrčju prevar z dopingom v športu.

Wada je Rusiji že pred časom jasno postavila dva pogoja, ki ju mora izpolniti, če želi, da se suspenz konča. Prvi je, da Rusija prizna McLarnovo poročilo o sistemskem dopingu v državi, drugi pa dostop in dodatno testiranje urinskih vzorcev iz spornega moskovskega laboratorija.

Čeprav je Rusija izpolnila drugi pogoj, da bi Rusado spet vključili v šport, pa se je zataknilo prvi prvem pogoju, saj Rusija kljub dokazom kategorično zanika, da bi država vodila sistematičen doping ruskih športnikov, kar je v Seulu potrdil tudi šef ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov.

"Odločno zanikamo obstoj državnega sistemskega dopinga," je bila prva izjava Žukova na zasedanju v Seulu: "Priznamo, da je protidopinški laboratorij napačno ravnal zaradi posameznikov v Rusadi, ampak sistemskega dopinga pa ni bilo." Letos je sicer namestnik predsednika ruske vlade Vitalij Mutko delno sprejel ugotovitve McLarnovega poročila, a vztraja pri tem, da država dopinškega programa ni podpirala. Javno priznanje ugotovitev McLarnovega poročila tako za Rusijo ne pride v poštev.



Predstavnik ameriške protidopinške agencije Usade Travis Tygart je ob tem dejal, da gre "za novo žalostno poglavje v tej umazani zgodbi". Pravzaprav je bila takšna poteza Wade pričakovana, glede na to, da Rusija kljub poplavi dokazov še kar naprej zanika vpletenost v manipuliranje s prepovedanimi sredstvi. Vsi "čisti" ruski športniki bodo zdaj nestrpno čakali na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), je nadaljeval Tygart.

Wada, ki je minuli teden sicer sporočila, da je pridobila obsežno bazo ruskih notranjih dopinških testiranj med letoma 2012 in 2015, je sicer septembra Rusadi vrnila nekaj pristojnosti, zdaj lahko denimo sama zbira vzorce za testiranja.

Negativna odločitev Wade bi lahko imela posledice tudi za možne sankcije Moka proti Rusiji. Mok je že napovedal, da bo svojo odločitev o nastopu ruskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah 2018 sporočil po zasedanju izvršnega odbora v začetku decembra.

Lahko se konča tudi s prepovedjo nastopa vseh ruskih športnikov v Južni Koreji, kar pa je malo verjetno, saj je Mok v preteklosti že ignoriral pozive Wade, naj zaradi zlorabe prepovedanih sredstev suspendira ruske športnike z olimpijskih iger. Nazadnje pred poletnimi olimpijskimi igrami 2016 v Rio de Janeiru, ko je Mok odločitev o suspenzu raje preložil na posamezne športne zveze.