Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Trener Arsenala zaradi dopinga Dinamovega igralca zahteva spremembo pravil

Deli na:
Trener Arsenala zaradi dopinga Dinamovega igralca zahteva spremembo pravil

Foto: Reuters

V Angliji odmeva primer kapetana zagrebškega Dinama Arijana Ademija (foto levo), ki je bil zaradi uporabe dopinga kaznovan s štiriletno prepovedjo nastopanja. Ademi je bil pozitiven po tekmi z Arsenalom. Trener topničarjev Arsen Wenger zahteva spremembo pravil, češ da ni pošteno, da Dinamo zaradi dopinga ni bil kaznovan in da tekma ni bila razveljavljena.

Dinamo je tekmo lige prvakov dobil z 2:1, a zmaga ni ogrožena, saj bi morala biti za odvzem točk pozitivna dva igralca. Da bi moštvo izključili iz lige prvakov, pa bi morali pozitivni dopinški test oddati vsaj trije igralci.

Trenerju moštva s stadiona Emirates se takšno pravilo zdi povsem nesmiselno, zato od Evropske nogometne zveze (Uefa) zahteva, da pravila spremenijo, kajti trenutna ureditev po njegovem prepričanju ni dovolj ostra, da goljufivih nogometašev ne bi odvrnila od goljufanja z dopingom. Wenger je prepričan, da s takšnimi pravili Uefa daje potuho goljufom ter "sprejema kot dejstvo uporabo dopinga po klubih".

Šestinšestdesetletni francoski strokovnjak se zavzema, da bi kršenje protidopinških pravil samodejno pomenilo izključitev kluba iz celinskega tekmovanja, kot je liga prvakov.

Arsenal in zagrebški Dinamo se bosta pomerila drevi v Londonu v tekmi skupine F. Le z zmago pa bi Londončani ohranili možnosti za uvrstitev v naslednji krog tekmovanja ter izločilne boje.

"Gre za res čudno pravilo, s katerim se nikakor ne morem strinjati. Ne moreš reči: 'Okej, imajo dopingiranega igralca, izid tekme pa je regularen.' To dejansko pomeni, da se strinjaš z dopingom. Seveda pa sprejemamo pravila, kakršna so, ter se moramo posvetiti sami sebi in našim predstavam," je za angleške medije dejal Wenger.

Namesto Dinama se je pod drobnogledom Uefe in angleške nogometne zveze FA znašel Wenger, da naj pojasni svoje navedbe, izrečene za francoski L'Equipe, "o nekaterih moštvih, ki kršijo protidopinška pravila". Po tem, ko je bil kritičen, kako Uefa obravnava doping po klubih, pa so v petek Arsenal obiskali člani Uefine dopinške kontrole in za doping testirali njihove igralce.

"Dejal sem, da bi si želel boljših kontrol in nemudoma so na naša vrata potrkali protidopinški kontrolorji. Ne spomnim se, kdaj so nas nazadnje obiskali člani protidopinške kontrole, seveda s tem nimamo težav. Drugače pa sem zahteval več krvnih preiskav, saj samo urinski niso zadostni. Prav to je največji problem," je še opozoril Wenger.

Wengerjeve pomisleke je že zavrnil trener Dinama Zoran Mamić: "Gospod Wenger si lahko misli in govori, kar hoče, vendar pa odločitve sprejemajo drugje. Mogoče bi lahko sam napisal pravilnik za Uefo?"

Oglasila se je tudi Uefa, ki je za britanski Guardian pojasnila, da so Uefina pravila skladna s pravili svetovne protidopinške agencije Wada, vključno s preiskavami krvi, ki jih Uefa izvaja že od leta 2008. V sezoni 2014/15 je Uefa vsega skušaj opravila 2318 testov, od tega 2024 urinskih in 294 krvnih.

Boj proti dopingu pa ni edina Wengerjeva skrb. Na sobotni tekmi angleškega prvenstva z West Bromwich Albion (1:2) si je koleno poškodoval Francis Coquelin, ki bo z igrišč odsoten vsaj dva meseca. Poškodoval se je tudi Mikel Arteta. Namesto njiju naj bi zaigrala Calum Chambers in Mathieu Flamini. Aaron Ramsey je že začel s treningom, a še ni pripravljen. Na seznamu poškodovanih so še Alex Oxlade-Chamberlain, Jack Wilshere, Theo Walcott in Danny Welbeck.