Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To so jahte, ki so res nekaj posebnega!

Deli na:
To so jahte, ki so res nekaj posebnega!

Podjetje Porsche Design in Royal Falcon Fleet sta zasnovali 41,4 metra dolg katamaran RFF135

Jahte, ki so jih zasnovala avtomobilska podjetja, so nekaj posebnega. Odlikujejo jih hitrost, razkošje, napredna tehnologija. So statusni simbol. Več razkošnih avtomobilskih znamk je sestavilo prav tako razkošne jahte.

Henrik Fisker je inovativnost dokazal z blagovno znamko razkošnih električnih avtomobilov Fisker Automotive. Za italijanskega proizvajalca Benettija je izdelal koncept 50-metrske superjahte. V industriji so pohvalili dizajn jahte benetti fisker 50.

V skladu z morjem

Uporabili so ogljikova vlakna. Linije vseh treh palub so podobne valu, ki se umika. V lastnikovi kabini je kamin. Na jahti je kinodvorana, ki jo lahko čez dan spremenijo v telovadnico. Ima več palub za sončenje, plovila za zabavo na vodi, več barov, masažni bazen, 6,5 metra dolg čoln. Prostora je za 12 gostov v šestih kabinah. Članov posadke naj bi bilo enajst. Jahte naj bi gradili v Livornu. Stale naj bi 33 milijonov evrov.

Porsche na vodi

Podjetje Dynamiq iz Monaka ni skrivalo navdiha nad avtomobilsko industrijo, ko so lani predstavili prvo superjahto jetsetter. Inovativno podjetje kupcem omogoča, da izberejo opremo na spletni strani, podobno kot pri nakupu razkošnega avtomobila. Moči so združili z enim največjih in najpomembnejših imen v avtomobilski industriji – znamko Porsche.

Skupaj so iz aluminija izdelali 35-metrsko jahto dynamiq GTT 115. Paluba je iz tikovine. Nekateri elementi so iz ogljikovih vlaken, mahagonija, nerjavnega jekla, marmorja, usnja. Stropi so visoki dva metra. Tako bodo imeli uporabniki občutek, da je jahta večja. Pri podjetju Porsche so zasnovali zunanjost in notranjost. Jahta doseže hitrost 21 vozlov (40 kilometrov na uro).

Njen doseg je 3000 navtičnih milj. Atlantski ocean lahko prevozi z enim tankom goriva. Njena oblika, hitrost in zmogljivost bodo všeč navdušencem nad avtomobili blagovne znamke Porsche. Imela bo tri kabine za šest gostov in tri za šest članov posadke. Trenutno jo izdelujejo v italijanskem mestu Viareggio, predstavili naj bi jo avgusta. Brez davkov bo stala milijonov evrov. Zgradili jih bodo le sedem, za vsako bodo potrebovali 15 mesecev. Razvijajo tudi večje jahte.

Podjetje Porsche Design, podružnica avtomobilskega podjetja Porsche, je sodelovalo s singapurskim podjetjem Royal Falcon Fleet in zasnovalo 41,4 metra dolg katamaran RFF135. Predsednik singapurskega podjetja si je želel narediti vesoljsko ladjo na vodi. Dva trupa ustvarita popolnoma drugačen vtis. Podobnost športnemu avtomobilu je še večja. Katamaran zmore več kot 30 vozlov (55 kilometrov na uro). Čeprav so že leta 2011 začeli sestavljati prvi katamaran, še vedno ni jasno, kdaj bo končan. Prva dva bi morali dostaviti že leta 2012.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24