900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tina Maze: Vrgla sem se na glavo in se je izplačalo

Deli na:
Tina Maze: Vrgla sem se na glavo in se je izplačalo

Foto: Reuters

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Vailu osvojila srebrno medaljo v superveleslalomu. Tri stotinke pred njo je bila Avstrijka Anna Fenninger, tretja pa je bila domačinka Lindsey Vonn (+0,15). Na vprašanje, ali so na odru tri najboljše smučarke ta trenutek, je Mazejeva kratko dejala: "Da."

Tik pred njo je Vonnova prevzela vodstvo in navijači, med katerimi je bil partner Vonnove in sloviti igralec golfa Tiger Woods, so navdušeno začeli proslavljati zmago med prvo preizkušnjo prvenstva. Mnogo prezgodaj. Mazejeva je obrambo naslova vzela odločno in občinstvo je povsem onemelo, ko se je minuto in deset sekund pozneje ob imenu Mazejeve na velikem zaslonu izpisala enica.

"Neverjetno je bilo, preden sem startala. Prvič v superveleslalomu se mi je zgodilo, da se je slišalo bučanje iz cilja vse do starta. Ko sem prišla v cilj, pa je bila popolna tišina. Ups, kaj pa je narobe, sem si dejala. Toda takoj nato, ko sem videla, da sem prevzela vodstvo, sem bila vesela in srečna," je pojasnilaMazejeva.

Po dveh tekmovalkah, ki sta zaostali, je v zelo dobrih pogojih začela Fenningerjeva. "Mislila sem, da ne bo imela dovolj zaloge, ker je proti cilju vse bolj izgubljala. Vendar si je že v zgornjem delu, ko je imela boljšo pogoje in vidljivost, kot je bilo pred njo, očitno nabrala dovolj prednosti za zmago," je menilaMazejeva.

Proga v Vailu ji ni bila nikoli pisana na kožo, na njej je imela vedno veliko težav. Za povrh pa je bilo zgodaj zjutraj pred tekmovalnim začetkom SP še megleno, padal je sneg, posebej na samem vrhnjem delu pa je pihal še močan veter. Zato so morali tekmo prestaviti za pol ure in start nekoliko nižje, kjer pa je veter še vedno kazal svojo moč.

"Biti na startu in ne imeti optimalnih pogojev je bilo zelo zahtevno. Dejala sem, kar je, je, se bom vrgla na glavo in se je izplačalo. Imam veliko spoštovanje do te proge, nisem je do danes razumela, nisem vedela, kako je treba na njej smučati. Slabe informacije izpred dveh let so vplivale name že včeraj. Sedaj sem končno naredila korak naprej in se na progi počutim neprimerno bolje. Lahko rečem, da sem se zdaj z njo spoprijateljila. Veliko je grbin in drugih težavnih zadev. Današnji dan se je res razpletel dobro, čeprav se ni začel najbolje," je bila zadovoljna Mazejeva.

"Zame se je SP začel zelo dobro. Kar dva tedna sem čakala na tak rezultat. V Cortini nisem dosegla nič pametnega, v St. Moritzu tik pred SP tudi ne. Končno je uspel preboj. Vsaka medalja je veliko vredna in je pomembna. Stvari se sicer spreminjajo in dan ni enak dnevu, pomembno pa je, da sem dobro začela," je dejala Mazejeva.

Vsem v Vailu je pokazala rokavice v slogu ameriških Indijancev ter na dresu izpisano slovensko himno. Te na tem prvenstvu še niso zaigrali kot na primer lani na olimpijskih igrah v Sočiju po dveh slavjih Mazejeve. Črnjanka ima na voljo še štiri discipline in veliko želje po dokazovanju in še štirih zmagovalnih stopničkah. Prepričljivo vodilna v svetovnem pokalu je favoritinja tudi za zlata odličja.