Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tina Maze na Sljemenu razočarana kljub petemu mestu

Deli na:
Tina Maze na Sljemenu razočarana kljub petemu mestu

Foto: Reuters

Tina Maze je na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark na Sljemenu nad Zagrebom zasedla peto mesto in bila kljub temu, da je še vedno prepričljivo najboljša v skupnem seštevku pokala, zelo razočarana. Dejala je, da je želela številnim navijačem, ki so jo spodbujali ob progi, podariti zmago.

Ana Bucik in Katarina Lavtar, preostali Slovenki, sta odstopili že na prvi progi. Ob njej so se med navijači zbrali tudi številni nekdanji uspešni slovenski smučarji in smučarke, tudi Jure Franko, dobitnik prve slovenske zimske olimpijske medalje. Franko je dejal, da je najpomembneje, da Mazejeva zbira točke in vrhunske izide, dodal pa tudi, da Mazejeva sama verjetno ne razmišlja tako. In v resnici si je Mazejeva želela izboljšati svojo najboljšo uvrstitev na Sljemenu, drugo mesto, ki ga je dosegla leta 2012.

"Proga je bila izjemno dobro pripravljena, ledena in se je bilo potrebno znajti. Meni to ni uspelo in sem imela težave že v prvi vožnji, v drugi je bilo nekoliko lažje, a daleč od idealnega. Nisem čutila smuči, nisem mogla razvijati hitrosti, ker nisem imela samozaupanja. Preveč se trudim, s težavo smučam. Ni prave lahkote, prisotna je utrujenost. Ne morem razvijati hitrosti, kar se na tako dolgi progi pozna. Ko greš na start na tak način, je že pri prvih vratcih zelo težko. Danes sem želela zmagati, smučati bolje, kot sem. Realnost je pač trenutno taka, da tega danes nisem bila sposobna," je menila Mazejeva, peta že po prvem nastopu.

Črnjanka je tako osvojila dodatnih 45 točk ter jih ima skupno že 777. Z novo zmago se je na drugo mesto skupnega seštevka zavihtela 19-letna Američanka Mihaela Shiffrin (545), ki za Mazejevo zaostaja 232 točk. Branilka skupne zmage Avstrijka Anna Fenninger je zdrsnila na tretje mesto, njen zaostanek za Mazejevo pa znaša 290 točk. Kljub temu pa je Mazejeva razmišljala le o današnjem slalomu in velikem zaostanku, ki ga je imela za zmagovalko Shiffrinovo.

"Na ledu je vedno tako. Če imaš pravi občutek, potem razviješ velike hitrosti. Če se ne počutiš gotovega vase, če ne zaupaš smučem, oddrsaš med vratci in se potem naredijo tako veliko razlike kot danes. Na takih ledenih podlagah se vse bolj potencira. Prišlo je veliko navijačev, ki so si želeli moje zmage. To sem čutila, tudi sama pa sem želela biti prva. Sem razočarana, ker nisem dala navijačem tistega, kar so želeli in sem želela tudi sama. Žal mi danes ni šlo. V zadnjih dveh tednih se počutim zelo utrujena, tudi zaradi nedavne bolezni, ki sem jo prebolela. Ta trenutek sem preveč razočarana, da bi lahko pogled usmerila naprej. Naslednje tekme so mi sicer všeč, na avstrijsko Koroško bo prišlo tudi veliko navijačev," je menila Mazejeva, ki pa kljub utrujenosti ne razmišlja, da bi izpustila kakšno tekmo.

"V dvoboju z Usainom Bolton tudi sprinter prvega kova na koncu zaostane za dve sekundi, če slabo začne iz startnih blokov, pa je to tek na 100 m. Današnji zaostanek za Shiffrinovo je velik in normalen za tako vožnjo, kot jo je imela Mazejeva. Toda tudi z vožnjo učenca smučanja je Mazejeva med prvimi petimi na svetu. Danes je tako, vendar je tudi boksarski velikan Mohamed Ali kdaj padel, pa vstal in nadaljeval. Tudi mi bomo. Sedaj so na programu hitre discipline. Čeprav smo vedno trdili, da je Mazejeva za tehnične discipline, je postala olimpijska zmagovalka v smuku. Je res izjemna športnica, je pa sedaj malo psihično utrujena," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Ameriška reprezentanca je nedavno trenirala na domačem prizorišču SP, ki bo februarja letos. "Tina Maze je zmagala v Lake Louisu v smuku, potem ko je bila zadnjič na smukaških smučeh avgusta. Tako da ... Rad pa bi izrekel konstruktivno kritiko. Z Rastom Ažnohom sva skušala organizirati slalomski trening, pa so bili v Kranjski Gori in Mariboru izgovori, enkrat da ni bilo elektrike, drugič je bilo premalo snega, tretjič pa preveč. Če bi sam upravljal smučišča, bi šel peš naredit progo za slovenskega Alberta Tombo, kar je Tina Maze. To pomanjkanje domoljubja me moti, nobene želje ni bilo, da bi pripravili trening," je dejal Massi.

Tina Maze je na prvi progi nastopila kot prva, Bucikova (57) in Lavtarjeva (64) pa proti koncu startne liste. "Nastopila sem s sto odstotki, ker drugače ne moreš priti nikamor. Dobro sem se borila, vmesni časi niso bili slabi, bi bilo dovolj za preboj med trideseterico, kar je zame dober izid. Bom pa morala še nekaj več delati na treningih, da se bom lahko redno uvrščala med dobitnice točk. Proga je bila bolj ledena, kot smo pričakovali, vmes so bile na kakšnih zavojih tudi luknje, vendar je bila proga na splošno v dobrem stanju," je povedala Bucikova. "Na ogledu je bilo videti, da bo ledeno, pa med tekmo proti koncu startne liste ni bilo, posebej na ravnini. Tam se je naredilo kar nekaj smučin. Sem napadala, kot je bilo mogoče, ker to z mojo številko ne gre. Žal pa sem se preveč spustila v preži, zataknila ob rob luknje in odstopila," pa je dejala Lavtarjeva.