Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tina Maze med nominirankami za največje športno priznanje laureus

Deli na:
Tina Maze med nominirankami za največje športno priznanje laureus

Foto: Reuters

V Šanghaju, ki je pravkar gostil karavano svetovnega prvenstva najhitrejšega tekmovanja na svetu, še ni dobro utihnilo hrumenje formule 1, ko bo sredi tedna znova hrupno. V tem velemestu bodo v sredo podelili laureuse, med nominirankami je tudi Tina Maze.

Mazejeva, ki je že napovedala, da se bo skupaj z življenjskim sopotnikom Andreo Massijem udeležila podelitve, se v družbi še petih najboljših športnic na svetu niti slučajno ni znašla po naključju.

Minulo leto je zablestela na olimpijskih igrah v Sočiju z dvema zlatima kolajnama. V tej sezoni se je do konca, do zadnje tekme v Meribelu, borila za skupno zmago v svetovnem pokalu alpskih smučark. Veliki kristalni globus je z le 22 točkami naskoka nazadnje pripadel avstrijski tekmici Anni Feninnger.

Ob Mazejevi so za športnega oskarja v ženski konkurenci nominirane atletinji Novozelandka Valerie Adams in Etiopijka Genzebe Dibaba, norveška tekačica na smučeh Marit Bjoergen ter teniški igralki Kitajka Li Na in Američanka Serena Williams, dvakratna prejemnica priznanja si je prislužila rekordno sedmo nominacijo.

Mazejeva ni edina alpska smučarka med nominirankami za laureusa. V konkurenci za najbolj obetavnega športnika oziroma največji športni preboj leta je nominirana ameriška specialistka za slalom in veleslalom Mikaela Shiffrin. V tej kategoriji so nominirani še hrvaški tenisač Marin Čilić, nogometaša Nemec Mario Götze in Kolumbijec James Rodriguez, Avstralec Daniel Ricciardo ter švicarska udeleženca teniškega tekmovanja za Davisov pokal Roger Federer in Stan Wawrinka.

Mazejeva, ki bo 2. maja dopolnila 32 let, je vrhunsko nastopila tudi na februarskem svetovnem prvenstvu v Vailu oziroma Beaver Creeku, ko je osvojila zlati kolajni v smuku in alpski kombinaciji, srebro pa ji je pripadlo v superveleslalomu. Dvakratna olimpijska prvakinja je tako zbirko kolajn z največjih tekmovanj povišala na 13, devet s SP in štiri z OI.

Mazejeva je bila za prestižno nagrado nominirana že lani, ko je laureusa vzela ameriška plavalka Missy Franklin. Za naziv laureusa za najboljšo športnico leta so bile pred Mazejevo nominirane še tri alpske smučarke Hrvatica Janica Kostelić, Nemka Maria Höfl-Riesch in Američanka Lindsey Vonn. Kostelićeva in Vonnova sta priznanje tudi dobili v letih 2006 in 2011.

Nagrade laureus podeljujejo od leta 2000, Tina Maze pa je šele četrta slovenska športnica, ki je bila nominirana, in prva, ki je bila za športnico leta nominirana dvakrat. Merlene Ottey je bila leta 2011 med kandidatkami za povratnico leta, za posebne dosežke pa sta bila nominirana leta 2001 ekstremni smučar Davo Karničar, leta 2003 pa ultramaratonski plavalec Martin Strel.

V moški konkurenci sta letos za športnega oskarja še drugič nominirana srbski tenisač Novak Đoković in britanski voznik v formuli 1 Lewis Hamilton, portugalskemu nogometašu Cristianu Ronaldu je pripadla še tretja nominacija, prvič pa so v elitni druščini francoski atlet Renaud Lavillenie, severnoirski golfist Rory McIlroy in španski motociklist Marc Marquez. Lani je nagrada pripadla Nemcu Sebastianu Vettlu (Formula 1).

Nominiranci za naslednika münchenskega Bayerna kot najboljšega športnega kolektiva leta so člani evropskega golfskega moštva v Ryderjevem pokalu, nemška nogometna reprezentanca, moštvo v formuli 1 Mercedes AMG Petronas, nogometaši Reala Madrida, košarkarji v ligi NBA San Antonio Spurs in švicarska ekipa v teniškem Davisovem pokalu.