902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Timi Zajc po sobotnemu drugemu mestu danes dodal še tretje

Deli na:
Timi Zajc po sobotnemu drugemu mestu danes dodal še tretje

Timi Zajc - Foto: Bobo

Avstrijec Stefan Kraft (232,6 točke) je zmagovalec druge tekme svetovnega pokala v smučarskih poletih to zimo v Bad Mitterndorfu, potem ko je žirija tri skakalce pred koncem odpovedala finale. Na Kulmu je Timi Zajc (230,1), ki je za Kraftom zaostajal zgolj 2,5 točke, sobotnemu drugemu mestu danes dodal še tretje, Domen Prevc (229,1) je bil peti.

Tako Zajc, ki je imel za vodilnim, svetovnim rekorderjem Kraftom, 2,5 točke zaostanka, in Domen Prevc, ki je zaostajal za 3,5 točke, sta v finalu napovedala nov boj za stopničke svetovnega pokala, a je žirija tekmovanja zaradi premočnega vetra po 27 od skupno 30 finalistov odpovedala finalno serijo.

Svetovni rekorder (253,5 m) in najboljši skakalec to zimo v svetovnem pokalu je tako končno prišel do zmage na domačem Kulmu, ki ga je v treh dneh obiskalo 20.600 gledalcev, čeprav je v prvi seriji nekaj točk kljub ne najbolj čistemu poletu pridobil na račun sodnikov.

Kraft v svetovnem pokalu nastopa vse od leta 2012, na svojem računu ima 18 zmag, dva naslova svetovnega prvaka, zmago na novoletni turneji in skupno zmago v svetovnem pokalu, a do danes ni še nikoli osvojil tekme svetovnega pokala v Avstriji.

"Ta zmaga mi veliko pomeni. Leteti doma na Kulmu je nekaj zelo posebnega. Gre zagotovo za eno mojih najlepših zmag, a brez dvoma z nekaj grenkega priokusa. Še lepše je, če se lahko še drugič spustiš po letalnici, spodaj pa te pozdravijo ekipni kolegi in navijači, takšna zmaga je še stopničko boljša," je po tekmi dejal Kraft.

V svetovnem pokalu je 26-letnik s 1273 točkami še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Nemcem Karlom Geigerjem na 138 točk.

Drugo mesto na današnji tekmi je z 0,7 točke zaostanka zasedel Japonec Ryoyu Kobayashi, ki mu je z 242,5 metra uspel najdaljši polet dneva, dobil pa je tudi današnje kvalifikacije.

Tretji je bil Zajc, ki je poletel do svojih petih stopničk svetovnega pokala v karieri, skupno pa tretjih to zimo po tretjem mestu v Titiseeju in drugem na sobotni tekmi na Kulmu.

"Spet stopničke, ta vikend je bil zame res vrhunski. Ni mi preveč žal, da so odpovedali finalno serijo, razmere so bile prenevarne. Z vsakim skokom na Kulmu sem bil med najboljšimi, dokazal sem, da sem bil tu zelo močan," je dejal z drugim in tretjim mestom slovenski junak vikenda na avstrijskem Štajerskem.

S petim mestom je bil zadovoljen tudi Domen Prevc: "Zadovoljen sem s svojimi skoki, posledično tudi z rezultatom. Žal razmere v finalni seriji, ko sem naredil najboljši skok, niso dopuščale, da bi žirija tekmo lahko izpeljala do konca in tako sem ostal na petem mestu."

Na drugi tekmi v poletih to sezono so tako obveljali izidi iz prve serije; Anže Semenič (218,3 točke) je zasedel 12. mesto, Žiga Jelar (215,1) je bil 14., Peter Prevc (201,7) 20. in Jurij Tepeš (201,3) 21.

V slovenski vrsti je brez finala ostal le Anže Lanišek (183,5), v kvalifikacijah sicer tretji med vsemi, ki je v prvi seriji po ponesrečenem nastopu zgrešil trideseterico zgolj za desetinko točke in tekmo končal na 31. mestu.

"Danes nas zelo veseli ekipni uspeh naših fantov, stopničke Timija. Ekipno so bili fantje odlični. Danes so še stopnjevali dosežke s sobotne tekme in izkazali smo se kot res dobra letalna ekipa," je bil po uspešni soboti in še uspešnejši nedelji zadovoljen selektor izbrane vrste Gorazd Bertoncelj.

Sezona svetovnega pokala se bo prihodnji konec tedna nadaljevala v romunskem Rasnovu, kjer bosta na srednji skakalnici posamični tekmi na sporedu v petek in soboto.

Bertoncelj se je odločil, da bo v Romunijo odpeljal le pet tekmovalcev: Petra Prevca, Žigo Jelarja, Ceneta Prevca, Roka Justina in Jurija Tepeša. "Odločili smo se, da preostali fantje ostanejo doma na treningu," je dejal Bertoncelj.