1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tatuji še vedno burijo duhove: ena izmed najstarejših obrti in umetniškega ustvarjanja

Deli na:
Tatuji še vedno burijo duhove: ena izmed najstarejših obrti in umetniškega ustvarjanja

Tetovator Dean Džinić pred steno v studiu, ki jo krasijo številne nagrade, med njimi ima posebno mesto prva nagrada z Londonske konvencije (razpelo), to je najprestižnejša nagrada na svetu. - Foto: BOBO

»Mladini se je čisto zmešalo« je kar pogosto slišati starejše, če vidijo denimo tetoviranega fanta ali dekle, pri čemer slišimo tudi: »Stara baba bi rada bila mlada, pa se je tetovirala,« in podobno. Tatuji še vedno burijo duhove, celo v 21 stoletju, pri čemer obstajajo že tisoče let in to na evropskem kontinentu. Najstarejši poznani tetovirani človek je ledenodobni Ötzi. Naravno mumificiran človek, ki je umrl pred okoli 5000 leti in so ga leta 1991 našli v ledeniku v Italiji je imel na telesu 61 tatujev.

V prihajajoči številki Reporterja smo se posvetili tej umetnosti, ki je postala globalni posel, saj se v tetoviranju obračajo milijarde evrov.

Z enim izmed najbolj znanih tetovatorjev v Sloveniji, ki je priznan tudi v svetu smo odkrivali številna vprašanja v zvezi s tetoviranjem.

Dve izmed zanimivih dejstev sta denimo, da je tetoviranih že 20 odstotkov ljudi na svetu in da pri tetoviranju igla zbode v kožo okoli 30 tisočkrat v eni sami minuti.

Pogovarjali smo se o potrebnih dovoljenjih za odprtje studia za tetoviranje, pa tudi o tem kaj je pri tem vse narobe. Kam je politika pri pisanju zakonov umestila tetovatorje in zakaj so tetovatorji sami ustanovili društvo, ki se zavzema za spremembo zakonodaje.

Seveda se nismo mogli izogniti niti tetoviranju v času korone. Kaj se je zaradi novega virusa spremenilo pri sami dejavnosti, kako se tetovatorji spopadajo s korono.

Izvedeli smo pa tudi kaj vse je pomembno preden se gre nekdo tetovirati in koga naš sogovornik ne bi sprejel v svoj salon.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 32, 2020