Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tesla razkrila dolgo pričakovanega električnega športnega terenca

Deli na:
Tesla razkrila dolgo pričakovanega električnega športnega terenca

Foto: Reuters

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla Motors je uradno predstavil dokončano različico dolgo pričakovanega novega električnega avtomobila Model X, katerega dobavo so v zadnjih letih večkrat preložili. Gre za pripadnika vse bolj priljubljenega razreda športnih terencev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Začetek dostave novega Teslinega modela so obeležili s posebnim dogodkom, ki se je v torek zvečer po lokalnem času odvil v kalifornijskem Fremontu, domačem mestu podjetja Tesla.

"Elektrificiramo lahko kateri koli tip vozila, s sedanom smo to pokazali pri športnih avtomobilih, zdaj pa bomo to pokazali še pri športnih terencih," je ob predstavitvi Modela X s štirikolesnim pogonom in vertikalnim odpiranjem vrat povedal karizmatični šef Tesle Motors Elon Musk.

Električni avtomobili proizvajalca Tesla Motors sicer sodijo v višji cenovni razred in so zato nedosegljivi širšim množicam. Vendar pa je ustanovitelj podjetja Elon Musk v začetku septembra napovedal, da bodo v roku dveh let začeli proizvajati Model 3, ki naj bi bil cenovno dostopnejši.

Model 3 naj bi stal okrog 35.000 dolarjev, kar predstavlja polovico začetne cene Modela S, trenutno edinega modela v ponudbi podjetja Tesla Motors. Predstavili naj bi ga predvidoma marca prihodnje leto, takrat naj bi zanj začeli zbirati tudi prednaročila.

Proizvodnja Modela 3 naj bi bila sicer odvisna od predhodnega odprtja nove tovarne za proizvodnjo litij-ionskih baterij za električne avtomobile Gigafactory v Nevadi. Postavitev nove tovarne bo stala pet milijard dolarjev, glede na načrte naj bi začela obratovati leta 2016.

Podjetje Tesla Motors je nastalo leta 2003, leta 2008 so predstavili svoj prvi električni avtomobil Roadster. Nasledil ga je Model S, ki se mu zdaj pridružuje Model X - s tem bo podjetje prvič v svoji zgodovini hkrati imelo v ponudbi več kot en model. Poleg tega se je odločilo tudi za proizvodnjo shranjevalnikov električne energije za domačo rabo.

Tesla Motors je v letu 2014 zabeležil že 3,2 milijarde dolarjev prihodkov, a še vedno ni začel poslovati z dobičkom. Lani je tako ustvaril 294 milijonov dolarjev čiste izgube.