Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tepeš tretji v Oberstdorfu, Peter Prevc četrti

Deli na:
Tepeš tretji v Oberstdorfu, Peter Prevc četrti

Foto: Bobo

V tekmi v poletih v Oberstdorfu je bil Jurij Tepeš tretji, Peter Prevc pa tik pod odrom. Zaradi težav z vetrom so izpeljali le eno serijo.

Avstrijec Stefan Kraft je zmagal na drugi tekmi za svetovni pokal v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu (235,5 m, 232,6), kjer so zaradi vetra izvedli le eno serijo. Drugi je bil Nemec Andreas Wellinger (238 m, 220), tretji Jurij Tepeš (228 m, 215,1), četrto mesto je delil Peter Prevc (224,5 m, 213), sedmi je bil Domen Prevc (221 m, 209,8).

Jernej Damjan je bil 16. (216 m, 192,8), Anže Semenič 20. (204 m, 186,2), Cene Prevc pa 24. (202 m, 184).

Izmed sedmerice Slovencev se med dobitnike točk ni uvrstil le Anže Lanišek (189,5 m, 162,6), ki je ta cilj na 32. mestu zgrešil za štiri točke.

Finalno serijo so po nekaj predstavitvah zaradi premočnega in spremenljivega vetra po štiridesetih minutah od predvidenega začetka odpovedali. Obveljali so izidi uvodne serije, v kateri je bila trojice Slovencev med deseterico, eden na zmagovalnih stopničkah, še trije pa so bili med trideseterico.

Kraft, sobotni zmagovalec, je imel pred najbližjim tekmecem 12,6 točke prednosti in se je na koncu veselil svoje tretje zmage v svetovnem pokalu. Wellinger je sicer za tri metre in pol izboljšal svoj sobotni rekord letalnice, vendar je dobil nižje sodniške ocene. Jurij Tepeš se je zelo hitro pobral po sobotnem padcu v izteku, po katerem je moral v finalu nastopiti pozneje, kot bi sicer, ker je imel ob vezi poškodovan tudi skakalni čevelj, ki so mu ga za nastop uspeli usposobiti. V soboto je bil kljub zapletom potem 20., dan pozneje pa se je pridružil bratoma Petru in Domnu Prevcu v prvi deseterici in bil obenem s svojim daleč najboljšim izidom sezone tudi najboljši v slovenski vrsti.

Peter Prevc, ki je četrto mesto delil z Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem (225,5 m), se je tretjič v nizu uvrstil med prvih deset. S tem je napredoval na 12. mesto v skupnem seštevku pokala (349 točk), njegov najmlajši brat Domen pa je izgubil tretje mesto in je zdaj četrti (867). Pred njim so Poljak Kamil Stoch (1067), tokrat deveti, Tande (953) in Kraft (920). Slednji s polnim izkupičkom 200 točk vodi v posebnem točkovanju poletov pred Wellingerjem (160) in Tandejem (100), nato pa si sledijo Peter Prevc (90), Stoch (89), Domen Prevc (81) in na sedmem mestu Tepeš (71).



Tepeš se je izkazal že v kvalifikacijah tik pred tekmo, ko je poletel kar 224 metrov (201,7 točk) in bil drugi med kvalifikanti, takoj za Poljakom Maciejem Kotom (214,5 m, 204,3). Damjan je bil sedmi (211 m, 188,4), Semenič deveti (205 m, 185,6 točk), Anže Lanišek 16. (198,5 m, 168,4), Cene Prevc pa 21. (185 m, 156).

Peter Prevc in Domen Prevc sta imela nastop na tekmi zagotovljen, ker sta bila po sobotni tekmi med prvo deseterico seštevka poletov; Peter je poletel 207 metrov, Domen pa 225 m in s tem postavil osebni rekord. Več je skočil le sobotni zmagovalec Avstrijec Stefan Kraft (227 m).

Rojak slednjega Gregor Schlierenzauer, je v kvalifikacijah grdo padel, odnesel pa naj bi jo brez težjih poškodb, z odrgninami in modricami. Štirikratni svetovni prvak v poletih je padel pri 201 metru in nato na doskočišču nepremično obležal. Takoj je bila pri njem zdravniška ekipa, ki ga je oskrbela in ga odpeljala na podrobnejše preglede v medicinski center. Iz avstrijske reprezentance so sporočili, da je čutil bolečine v desnem kolenu, ki so mu ga operirali aprila lani. Koleno naju bi bilo po prvih poročilih stabilno, več pa bodo povedali po podrobnejših pregledih.

Schlierenzauer, zmagovalec rekordnih 53 tekem svetovnega pokala, se je po več kot enoletnem premoru na tekmovališča vrnil v Wisli 14. januarja in na 31. mestu finale pa je zgrešil za vsega 1,2 točke. Sedemindvajsetletni po dvakratni skupni zmagovalec pokala in novoletne turneje ter olimpijski in šestkratni svetovni prvak je pred tem zadnjič tekmoval 3. januarja lani v Innsbrucku. Potem je 7. januarja ob 26. rojstnem dnevu sporočil, da v svetovnem pokalu do konca sezone ne bo več nastopal.

Izpustil je tudi svetovno prvenstvo v poletih na domačem Kulmu, marca lani pa si je nato na smučanju poškodoval še kolenske vezi. Po premoru je za svoj najboljši izid poskrbel v Willingenu 29. januarja, kjer je bil sedmi, dan prej pa je bil osmi.

Svetovni pokal za skakalce se bo nadaljeval konec prihod njega tedna v japonskem Sapporu.