GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ta veseli dan kulture danes brezplačno vabi v kulturne ustanove

Deli na:
Ta veseli dan kulture danes brezplačno vabi v kulturne ustanove

Foto: Bobo

Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, bo danes odprl vrata številnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji.

V 54 krajih bo ponudil skupaj več kot 320 brezplačnih dogodkov - predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev in delavnic. Letošnji bo obenem uvod v Evropsko leto kulturne dediščine.

Simbolno odprtje Evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji bo v organizaciji ministrstva za kulturo dopoldne v ljubljanski Narodni galeriji, kjer bo sicer dogajanje potekalo skozi ves dan. Ponudba dogodkov ob Ta veselem dnevu kulture bo tradicionalno najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru, živahno pa bo tudi drugod po Sloveniji.

S pobudo, ki bo potekala 18. zapovrstjo, želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami, teh je letos 140, kulturne vsebine približati tistim, ki v kulturne institucije zaidejo redkeje. Število obiskovalcev se je v minulih letih gibalo okrog 30.000. Na ministrstvu letos upajo na podoben obisk.

Z dnevom odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Na ta dan se združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018 pa bo leto najrazličnejših dogodkov in projektov po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih.