Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Štorklje Oto, Lola in Čarli na poti v Afriko

Deli na:
Štorklje Oto, Lola in Čarli na poti v Afriko

Lola, Oto in Čarli - Foto: Miha Fras

Naravovarstveni projekt Leti, leti štorklja, ki ga izvaja družba Elektro Ljubljana v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), se z letošnjim poletjem nadaljuje. S telemetrijskimi napravami so opremili tri mladiče štorkelj.

Spomnimo, lansko leto so s telemetrijskima napravama opremili dve štorklji z Ljubljanskega barja, Srečka in Belo. Njuno pot je bilo tako mogoče vsak dan spremljati na interaktivnem zemljevidu na njihovi spletni strani. Srečko je potovanje žalostno zaključil v Tuniziji, kjer se je najverjetneje zapletel v plastično vrečko in poginil. Njegova usoda nam je dala misliti, kako široke so posledice človeškega malomarnega ravnanja z okoljem. Belo, za katero je že več kot 13 000 kilometrov poti, še spremljamo. Trenutno se nahaja v vzhodni Afriki, kjer je že daljši čas na območju brez signala, zato njena točna lokacija ni znana.

Foto: Miha Fras - Oddajniki so za štorklje varni in nemoteči.

Letos so s telemetrijskimi napravami opremili tri mladiče, vse iz istega gnezda na Barju. Poimenovali so jih Lola, Oto in Čarli. Tako bomo prvič lahko spremljali selitev celega zaroda. Mladiči so v tem tednu že zapustili gnezda. Lola in Oto sta tudi že začela potovanje, trenutno letita proti Bolgariji. Zanimivo je, da sta mladiča iz istega gnezda poletela skupaj, nato pa sta se ločila in Lola leti pred Otom. Tretji mladič, Čarli, je trenutno še v Sloveniji. Najverjetneje zbira svojo skupino ptic, s katerimi se bo podal na pot.

Potovanje štorkelj lahko spremljate na zemljevidu projekta Leti, leti štorklja.