benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Stoječe ovacije za film Košarkar naj bo!

Deli na:
Stoječe ovacije za film Košarkar naj bo!

Slovenski otroško-mladinski film Košarkar naj bo!, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana, je na četrtkovi večerni projekciji v Cankarjevem domu naletel na stoječe ovacije občinstva.

Kot je za STA povedal režiser Boris Petkovič, so bile te zanj popoln šok. Obenem so dokaz, da so naredili film za vse generacije.

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj in menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant.

Kot je pred projekcijo povedal Suhodolčan, je minilo 20 let, odkar je izšla knjiga in 40 let, odkar je zgodbo v nadaljevanjih objavljal v Pionirskem listu ter slabih 50, let odkar si je to zgodbo začel vrteti v glavi. "Leta 1970 je namreč jugoslovanska košarkarska reprezentanca osvojila naslov svetovnih prvakov, kar je zame pomenilo, da sem se okužil s košarko. In potem je zgodba nastajala, šla nekega dne na papir in zdaj na filmsko platno," je povedal.

Po projekciji je Suhodolčan, ki je za film napisal tudi scenarij, za STA povedal: "Filmski in knjižni jezik se med seboj razlikujeta. Nekaj deluje bolje v knjigi in nekaj bolje na filmu. Kombinirali smo eno in drugo, da bi naredili res dobro mešanico obojega in glede na odziv občinstva, nam je to zelo dobro uspelo."

Metka, v katero se zaljubi košarkar Ranta, je na filmu postala novinarka šolskega časopisa, ki na spletni strani objavlja tudi videoposnetke s šolskih tekem. "Punce ne podpirajo samo treh vogalov, ampak tudi četrtega in tudi pri filmu je tako. Metka je dobila res dobro vlogo in tudi v življenju vseh fantov so punce taglavne," se je pošalil Suhodolčan, ki, upa, da jim bo uspelo posneti tudi nadaljevanje. "To bi bil pa res vrhunec vsega," je sklenil,



Petkoviču je bil pri snemanju film največji izziv, kako Suhodolčanov domišljijski svet postaviti na platno in mu vdihniti življenje. "V literaturi so stvari zapisane, bralec si ta domišljijski svet kreira sam. Tu pa smo ga morali postaviti na platno in tudi vsem likom vdihniti življenje, najti resnične ljudi in mislim, da nam je to dobro uspelo," je povedal.

Kot je še povedal Petkovič, je vedno lepo, ko gledalci film sprejmejo. Stoječe ovacije v Gallusovi dvorani pa so bile zanj popoln šok. Ker so bile v občinstvu zastopane vse generacije, so po Petkovičevih besedah tudi "dokaz, da so naredili družinski film, v katerem lahko vsak gledalec najde košček samega sebe".

Film si je nekaj tisoč učencev ljubljanskih osnovnih šol že dopoldne ogledalo v Koloseju. Gledalce je na obeh projekcijah pozdravila filmska ekipa. Suhodolčanu in Petkoviču so se na odru pridružili igralci Klemen Kostrevc, Gaja Filač, Matija Brodnik, Gojmir Lešnjak-Gojc, Marko Miladinovič, Matjaž Javšnik in Ana Maria Mitič.

Film, ki je svetovno premiero doživel v Sarajevu, je vključen tudi v uradni tekmovalni program letošnjega Festivala slovenskega filma, ki bo od 12. do 16. septembra potekal v Portorožu. Na redni spored kinematografov Košarkar naj bo! prihaja 14. septembra.

Film je nastal v produkciji Gustav filma ter v koprodukciji z RTV Slovenija. Sofinancirala sta ga Slovenski filmski center in Viba Film, koproducenti filma so MB Grip, Studio Ritem, Unicasting in PECL.