ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Štirje Slovenci v boj za veleslalomske kolajne

Deli na:
Štirje Slovenci v boj za veleslalomske kolajne

Žan Kranjec - Foto: Bobo

V Kulm Parku v St. Moritzu bodo danes zvečer podelili še komplet kolajn najboljšim trem na moškem veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju.

Na startu 1. vožnje ob 9.45 bodo tudi štirje Slovenci, Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Miha Hrobat in Martin Čater.

Najboljšo startno številko 11 ima tudi daleč najboljši slovenski veleslalomist v svetovnem pokalu Žan Kranjec, ki je bil na dveh veleslalomih, v Söldnu in Adelbodnu, četrti in zelo blizu stopničkam.

Štiriindvajsetletnik ima za sabo tri nastope na svetovnih prvenstvih, pred štirimi leti je bil 22. v Schladmingu, pred dvema letoma v Vail/Beaver Creeku je odstopil v 1. vožnji veleslaloma, na slalomski progi pa je bil 32.

Hadalin bo nosil številko 45, Hrobat številko 46, Čater pa številko 52. Čater si je nastop na tekmi priboril s 14. mestom v četrtkovih kvalifikacijah. Na startu moškega veleslaloma bo vsega skupaj 106 tekmovalcev.

Pri moških je zadnja tri veleslaloma na zadnjih treh svetovnih prvenstvih osvojil Američan Ted Ligety, ki pa je prvenstvo izpustil zaradi poškodbe hrbta. Prvenstvo je izpustil tudi Norvežan Ted Ligety, ki je zmagal na veleslalomu za naslov svetovnega prvaka leta 2007.

Prva favorita za moško zmago sta Avstrijec Marcel Hirscher in Francoz Alexis Pinturault, branilec brona iz Vaila, ki je osvojil tri veleslalome v tej sezoni svetovnega pokala.


Hirscher, zmagovalec dveh veleslalomov v tej sezoni, je na zadnjih dveh veleslalomih za naslov svetovnega prvaka v Vailu in Schladmingu obakrat zaostal le za Ligetyjem za dva srebra.

V ožji krog favoritov gre šteti tudi Pinturaultovega rojaka Mathieuja Faivreja, ki je v tej zimi dobil en veleslalom Oba, skupaj z v četrtek okronano novo veleslalomsko svetovno prvakinjo Tesso Worley, sta bila del zlate francoske ekipe, ki je v torek v St. Moritzu dobila mešano moštveno preizkušnjo v paralelnem slalomu.

Med favorite za kolajne sodita tudi Nemec Felix Neureuther in Norvežan Henrik Kristoffersen.

Na startu bo en nekdanji svetovni prvak v veleslalomu Švicar Carlo Janka, zmagovalec veleslalomske tekme leta 2009 na SP v Val d'Iseru. Janka, ki je tudi olimpijski prvak v disciplini iz Whistlerja leta 2010, bo imel številko 17 na startu.

Je pa na današnji tekmi kar velika gneča nekdanjih mladinskih svetovnih prvakov, Kristoffersen je trikratni prvak (2012, 2014, 2015). Njegov rojak Aleksander Aamodt Kilde je mladinski prvak iz leta 2013, Pinturault dvakratni mladinski prvak (2009, 2011), njegov rojak Faivre je prvak iz leta 2010, Hirscher pa je bil prvak v disciplini v mladinski konkurenci v letih 2007 in 2008.

Slovenci veleslalomskega svetovnega mladinskega prvaka ne premoremo, je pa Kranjec bil dvakrat bronasti, v letih 2012, 2013, ko sta slavila Kristoffersen in Kilde.

Začetek finala bo ob 13. uri.