požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Srbi jezni nase, na sodnike, a hvalijo neusmiljenega "Srbina" Dragića

Deli na:
Srbi jezni nase, na sodnike, a hvalijo neusmiljenega "Srbina" Dragića

Foto: Fiba

Tudi srbski mediji so po finalu evropskega prvenstva v košarki, v katerem je Slovenija premagala Srbijo s 93:85, polni hvale na račun Gorana Dragića in večina ga imenuje za "Srbina" v dresu Slovenije.

Številne so tudi pohvale na račun navijačev obeh ekip, pa tudi kritik na račun sodnikov.

Orli premagali sami sebe, Slovenija na krilih Dragića osvojila naslov, na spletnih straneh poroča Sportski Žurnal. Pri časniku dodajajo, da je imela Srbija ob vodstvu z 82:80 lepo priložnost, da osvoji naslov, a je varovance Aleksandra Đorđevića pokopala slaba končnica. Tudi ta časnik pa ne more mimo učinka Gorana Dragića v drugi tretjini. "Srbija je po trojki Birčevića še vodila z 28:27, nato pa je kontrolo prevzela Slovenija. Bolje rečeno Goran Dragić. As iz NBA je do polčasa dosegel neverjetnih 26 točk! Đorđević je menjal branilce, a ni pomagalo. Srb v dresu Slovenije je bil neusmiljen in Slovenija je ušla na 38:28." A komentator izpostavlja tudi druge Slovence, ki so kasneje zadevali v kritičnih trenutkih, Klemna Prepeliča, Anthonyja Randolpha ter Jako Blažiča, predvsem pa tudi neumnosti v srbski vrsti, predvsem nepotrebne tehnične napake in nešportne prekrške.

Sportski Žurnal citira tudi Milana Mačvana, ki ga je razjezil sodniški kriterij. "To se nam je v Istanbulu zgodilo že drugič. Nemogoče je piskati štiri prekrške za tri točke, dve tehnični napaki in da Vasa Micić dobi tehnično napako po čistem prekršku slovenskega košarkarja v napadu," Mačvana povzema časnik, a tudi, da je košarkar na koncu čestital Sloveniji za naslov. "Nekdo je moral izgubiti," pa je morda najpomembnejši del izjave Marka Gudurića po trilerju, ki sta ga sinoči v dvorani Sinan Erdem prikazali obe ekipi, na prestolu pa je bil prostor le za eno.

Srbski selektor Aleksander Đorđević je v pogovoru za RTS pohvalil svoje igralce, posebej tudi zaradi poškodb v zadnjih dneh, ki so še dodatno zdesetkale izbrano vrsto Srbije. "Stefan Jović je igral, dokler je lahko, ko je začel šepati, pač ni šlo. Lazić po težavah pred nekaj dnevi še ni bil nared za tako tekmo." V svojem slogu je zavrnil tudi namige, da je Srbija na EP odšla nepopolna. "Kolegi iz drugih reprezentanc so mi rekli, da sem prišel brez sedmih, osmih igralcev. Ne, prišel sem z 12 najboljšimi." Tudi srbski selektor je bil po tekmi kritičen: "Lahko analiziram tekmo in nekatere situacije, ki so se zgodile v zadnjih minutah in ki se na tem nivoju in na tem tekmovanju ne bi smele zgoditi, a so se. Toda v tem ne smemo iskati izgovora." Zato je raje športno čestital Sloveniji: "Na prvenstvu niso izgubili. Imeli so sijajnega vodjo Dragića, ki je dal ton prvenstvu, Dončić gre zanesljivo po njegovih stopinjah, imeli so tudi Prepeliča, ki je fenomenalno odigral finale."


Časnik Blic na svojih straneh izpostavlja, da je tudi srebro za Srbijo uspeh, posebej pa tudi gesto Gorana Dragića, ki je po tekmi tolažil Vladimirja Lučića, ki so mu po porazu oči napolnile solze. Prispevek je poimenoval najmočnejša fotografija finala. "Kako zelo Goran Dragić ceni srbsko reprezentanco, je najboljši igralec EP pokazal tudi s tem, da je prišel k Lučiću in ga tolažil," piše časnik in prav ob tej priložnosti nastalo fotografijo naslavlja kot najboljšo.

Posebno mesto si je zaslužil tudi Igor Kokoškov, ki mu časnik namenja poseben članek, v katerem je trener priznal, da je njegov mentor Željko Obradović, če kdaj rabi kakšen nasvet. "Če je bilo komu težko, ko so bili na nasprotni strani Orli, je bilo to meni. Beograjčan sem. Tam sem odrasel. Čeprav sem trenutno v NBA, sem še vedno tudi srbski in evropski trener. Na tekmi seveda skušam izključiti čustva. Čestitke tudi srbski ekipi in Saši Đorđeviću. Za malo Slovenijo pa je to velik uspeh," časnik povzema Kokoškova, ki so ga vprašali tudi za komentar o sojenju: "O tem nismo razmišljali. Razmišljali smo, kako zakrpamo luknje v lastnih vrstah, ki jih je bilo veliko. Ostali smo brez Luke Dončića ... Tudi kritike na račun sojenja ne bodo zmanjšale našega uspeha. Sale (Đorđević op.p.) je resen trener in ima pravico razmišljati po svoje."

Srbskim časnikom niso ušle podrobnosti. Kurir piše, da je "Srb razbil Srbe, nato pa je Goran Dragić naredil nekaj, kar je številne navdušilo". Srbski novinar trdi, da se je Dragić pri odhodu na zmagovalni oder prekrižal tako, kot je značilno za pravoslavno religijo. Tudi ta časnik izpostavlja Gorana Dragića in ocenjuje, da je na igrišču pokazal vso svojo veličino kot športnik, izven njega pa kot človek, ko je po tekmi našel tolažilne besede za tekmece. Časnik obenem hvali tudi slovenske navijače ter nekdanje bratstvo in enotnost.

Kritike na račun sojenja in poteza Gorana Dragića po tekmi, ki športno tolaži tekmece, so tudi osrednja novica Telegrafa, kjer so poseben članek namenili tudi Luki Dončiću, ki so ga tam poimenovali kar čudežni otrok in v nadaljevanju vunderkind.

Tudi ostali srbski mediji so se v večjem delu skoncentrirali na Gorana Dragića, napake v sojenju, navijače, pa tudi na množično odsotnost v srbski reprezentanci.