kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovo Leonarda Nimoyja, legendarnega Spocka iz Zvezdnih stez

Deli na:
Slovo Leonarda Nimoyja, legendarnega Spocka iz Zvezdnih stez

Foto: Reuters

Na svojem domu v Los Angelesu je včeraj umrl igralec Leonard Nimoy, ki se je najbolj proslavil z vlogo Spocka v znanstvenofantastičnih televizijskih nanizankah Zvezdne steze, poročajo ameriški mediji. Star je bil 83 let.

Kot je po pisanju dnevnika New York Times sporočila njegova soproga Susan Bay Nimoy, je umrl za posledicami kronične obstruktivne pljučne bolezni. Zbolel je zaradi strastnega kajenja, ki ga je sicer pred 30 leti končno opustil.

Igralec je pred štirimi dnevi objavil svoj zadnji tvit, v katerem je zapisal: "Življenje kot vrt. Popolne trenutke lahko doživimo, ohranimo pa jih lahko samo v spominu". Dodal je še kratico LLAP za legendarni Spockov pozdrav "Live long and prosper".

Nimoy se je rodil 26. marca 1931 v Bostonu ukrajinskima priseljencema in ortodoksnima Judoma. Že pri 18. letih je odšel v Hollywood. Igralec z značilno kvadratno čeljustjo in resnimi potezami je sprva igral vloge kavbojev in odvetnikov, sredi 60. let prejšnjega stoletja pa je dobil vlogo Spocka, križanca med človekom in Vulkancem ter člana posadke vesoljske ladje Enterprise v kultni seriji Zvezdne steze, s katero se je zapisal v zgodovino.

Spocka s koničastimi ušesi je Nimoy upodobil še v celi vrsti videoiger, filmov in drugih vej franšize. Med drugim je režiral filma The Search for Spock in The Voyage Home, pa tudi več ločenih projektov; bil je gledališki igralec, pisatelj in pesnik, preizkusil pa se je celo kot pevec in tekstopisec. Bil je tudi režiser, in sicer je med drugim režiral komedijo Trije možje in dojenček iz leta 1987.

Nimoyeva zamisel je tudi kultni Spockov pozdrav - iztegnjena dlan z mezincem in prstancem v eno smer, sredincem in kazalcem pa v drugo.

Svoj odnos do lika Spocka je razkril v avtobiografijah I Am Not Spock iz leta 1977 in I Am Spock iz leta 1995. V prvi je zapisal, da je v tej vlogi končno našel najboljše iz obeh svetov, in sicer ga je občinstvo sprejelo, obenem pa je lahko še naprej igral osamljenega in odtujenega vesoljca.

Njegov prvi zakon z igralko Sandi Zober, s katero ima dva otroka, se je končal z ločitvijo. Z drugo soprogo Susan Bay Nimoy je poročen od leta 1989. Ima šest vnukov in enega pravnuka.

Nimoyeva smrt je sprožila poplavo odzivov na družbenih omrežjih. Od igralca se je med drugim poslovila tudi ameriška vesoljska agencija Nasa. "Počivaj v miru Leonard Nimoy," je zapisala Nasa na Twitterju, kjer so še dodali, da so Zvezdne steze navdihnile številne Nasine sodelavce.