Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovo doktorja Živaga: umrl je igralec Omar Sharif

Deli na:
Slovo doktorja Živaga: umrl je igralec Omar Sharif

Foto: Reuters

Umrl je v Egiptu rojeni igralec Omar Sharif. Star je bil 83 let, poroča britanski BBC. Igralec je prejel dva zlata globusa in bil nominiran za oskarja za vlogo Sherifa Alija v filmu Lawrence Arabski, znan je tudi po filmu Doktor Živago. Na začetku leta je Sharifov agent potrdil, da so igralcu diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen.

Sharif se je rodil leta 1932 v Aleksandriji kot sin krščanskih staršev. Študiral je na British Victoria kolidžu v Kairu. Kasneje je prestopil v islamsko vero. Leta 1954 je debutiral v filmskem svetu. Prvi vidnejši uspeh je dosegel leta 1962 s stransko vlogo v filmskem spektaklu Lawrence Arabski v režiji Davida Leana.

Občinstvu se je priljubil kot romantični junak v zgodovinskih filmih in spektaklih. Poleg v filmih Lawrence Arabski in Doktor Živago je vidnejše vloge ustvaril še v filmih Padec rimskega cesarstva, Džingis Kan, Noč generalov, Bilo je nekoč, Smešno dekle, Tamarindino seme in Zeleni led. Na vrhuncu njegove kariere so za njim vzdihovale ženske po vsem svetu.

V šestih desetletjih je Sharif posnel več deset filmov in prejel več nagrad. Poleg že omenjenih zlatih globusov za vlogo v filmu Lawrence Arabski je še en zlati globus prejel za vlogo doktorja Živaga v istoimenskem filmu. Leta 2003 je bil nagrajen z zlatim levom za življenjsko delo na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Za vlogo v filmu Gospod Ibrahim in cvetovi iz Korana je leta 2004 osvojil cezarja za najboljšega igralca.

Sharif je bil tudi eden najbolj znanih igralcev bridža na svetu. O tej igri s kartami je napisal več knjig.

Igralčev agent je na začetku letošnjega leta potrdil, da so mu diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen. Njegov sin Tarek El-Sharif je tedaj v intervjuju za španski časopis El Mundo dejal, da ni mogoče razbrati, v katerem stadiju je bolezen, ni pa bil optimističen: "Očitno je, da se stanje ne bo izboljšalo, ampak bo vedno slabše."