Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenskim orlom zmaga v Willingenu

Deli na:
Slovenskim orlom zmaga v Willingenu

Foto: Reuters

Slovenski smučarski skakalci Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan in Peter Prevc so zmagovalci ekipne tekme za svetovni pokal v nemškem Willingenu. Drugo mesto so osvojili olimpijski prvaki Nemci, ki so za Slovenci (957,9) zaostali za 26,2 točke, tretje pa Norvežani z zaostankom 41,4 točke.

Glede na izide prve serije, po katerih so Japonci na četrtem mestu za četrtouvrščenimi Slovenci zaostajali že za 46,7 točke, je bilo jasno, da se bodo za medalje udarili Nemci, ki so v tej sezoni zmagali že v Klingenthalu in Zakopanah, Norvežani, ki so za njimi zaostajali 8,9 točke in Slovenci, ki so imeli 10,8 točke manj od Nemcev.

V odločilni drugi seriji je Slovenijo že po prvem skakalcu v vodstvo popeljal Jurij Tepeš, ki je bil s 137,5 metra dolgim skokom 13,5 metra daljši od Nemca Markusa Eisenbichlerja in še tri metre več od Norvežana Toma Hildeja. Nemci so zaostajali 18,5 točke, Norvežani že skoraj 31 točk.

Nejca Dežman (133,5 m) je prednost obdržal. Olimpijski prvaki so po skoku Marinusa Krausa (131,5) zaostajali 15,5 točke, Norveški zaostanek po skoku Andersa Jacobsena (133,5) je znašal 25 točk.

Nadaljeval je Jernej Damjan, ki je pristal pri 137 metrih. Norvežan Anders Fannemel je bil tri metre dalji in razliko za Slovenijo zmanjšal na slabih 20 točk, Richard Freitag pa je zaostal tudi za Norvežanom.

O zmagovalcu je odločala trojka Severin Freund, Rune Velta in Peter Prevc. Najprej je rokavico s skokom, dolgim 145 metrov, in najboljšo oceno serije vrgel Freund in krepko ugnal Velto, ki je v nekaj slabših razmerah pristal pri 129,5 metra. Peter Prevc pa pred 15.000 nemškimi navijači ni dopustil presenečenja, bil pol metra krajši od Nemca in potrdil slovensko zmago ter preprečil nemški "hattrick".

"Današnja predstava je bila odlična. Kaj naj rečem, čestitke celi ekipi in to je to. Pomembno je, da so fantje v finalnem delu odlično stopnjevali svoje nastope, vsi so pokazali odlične skoke in to je odločilo," je po zmagi dejal trener Goran Janus, vesel tudi dejstva, da se je Slovenija prebila na tretje mesto v pokalu narodov za novo vodilno Nemčijo in Avstrijo ter zdaj pred Norveško.

Najboljši skakalec dneva prihaja v iz norveškega tabora, saj je Fannemel v prvi seriji s skokom, dolgim 151,5 metra, le za pol metra zgrešil rekord skakalnice. Nesrečniki dneva pa so Poljaki, ki so bili zaradi prevelikega dresa dvakratnega olimpijskega prvaka Kamila Stocha diskvalificirani.

Današnja zmaga je bila že 46. za Slovenijo, sedma ekipna in prva ekipna po lanskem januarskem slavju v Zakopanah, kjer je bila Slovenija letos tretja, obenem pa lepa napoved za februarsko svetovno prvenstvo v Falunu. Bolj zaskrbljeni so pri svetovnih prvakih Avstrijcih, ki so na petem mestu za Slovenijo zaostali kar za 120 točk.

V nedeljo bo v Willingenu še ena posamična tekma.