Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski zgodovinski atlas GRATIS za naročnike Reporterja

Deli na:
Slovenski zgodovinski atlas GRATIS za naročnike Reporterja

Po desetih letih od zasnove je pri Založbi Nova revija izšlo delo s 243 zemljevidi ter 59 skicami in tlorisi, ki ilustrirajo zgodovinsko dogajanje na ozemlju današnje Slovenije.

Razdeljen je v štiri sklope: antiko, srednji vek, novi vek ter 19. in 20. stoletje oziroma na osem poglavij, za katera so besedilo in seznam zemljevidov, ki jih je izdelala kartografinja Mateja Rihtaršič, pripravili posamezni avtorji. Poleg avtorjev (dr. France M. Dolinar, dr. Aleš Gabrič, dr. Boris Golec, dr. Miha Kosi, mag. Tomaž Nabergoj in mag. Mateja Rihtaršič) so ob nastajanju sodelovali tudi drugi številni sodelavci.

Antično obdobje predstavlja slovensko ozemlje v kameni, bakreni, bronasti in železni dobi, v času poselitve Keltov in Rimljanov, selitve ljudstev v pozni antiki in v dobi zgodnjega krščanstva. V srednjem veku so bistveni dogodki naselitev Alpskih Slovanov, nastanek Karantanije in Spodnje Panonije, širjenje krščanstva iz Ogleja in Salzburga, nastanek slovenskih dežel, mest, gradov in utrdb z grofi Celjskimi na čelu. Novi vek zaznamujejo protestantizem, kmečki upori, širjenje Habsburžanov, baročna kultura, uveljavljanje slovenskega jezika, nastajanje novih posvetnih in cerkvenih upravnih tvorb v času Marije Terezije, jožefinske reforme in francoska zasedba v letih Ilirskih provinc. 19. in 20. stoletje zamejuje obdobje od predmarčne dobe do 1. svetovne vojne, čas 1. svetovne vojne, vključitev Slovenije v Jugoslavijo, 2. svetovna vojna in povojne spremembe vse do osamosvojitve Slovenije in njene vključitve v EU.

Atlas je po izidu spodbudil veliko nasprotovanja in polemik (tudi med samimi avtorji), predvsem v odnosu do komunističnega totalitarizma. Nastala je celo dilema, ali daje historična orientacija potrebno refleksijo in razumevanje sedanjega stanja slovenskega naroda.

ATLAS VAM PODARIMO OB SKLENITVI NOVE ALI PODALJŠANJU STARE NAROČNINE NA REPORTER, NAROČILNICA NA POVEZAVI