Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evrovizijski zbor leta 2017 je slovenski Carmen manet! (VIDEO)

Deli na:
Evrovizijski zbor leta 2017 je slovenski Carmen manet! (VIDEO)

Ženski pevski zbor Carmen manet - Foto: Reinis Rudzitis / EBU

Slovenski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2017, ki je letos potekalo v glavnem mestu Latvije Riga, je navedeno na spletni strani organizatorjev.

Tekmovanja, ki predstavlja najnovejši dodatek evrovizijskemu dogajanju, so se udeležili zbori iz devetih držav članic Evropske radiodifuzne zveze (EBU).

Vsak zbor je uprizoril šestminutno glasbeno predstavo, ki naj bi vsebovala dela, s katerimi bi na nek način predstavil značaj naroda, od koder prihaja. Pevke zbora Carmen manet so nastopile s skladbami Adrca skladateljice Katarine Pustinek Rakar in Ta na Solbici skladatelja Sama Vovka, ki so jo zapele v rezijanščini.

Poleg slovenske zasedbe so dela predstavili še zbori iz Avstrije, Belgije, Danske, Estonije, Nemčije, Latvije, Madžarske in Walesa. Zbor iz Walesa je zasedel drugo mesto na tekmovanju, medtem ko je tretje pripadlo domačinom iz Latvije.

Zbore je ocenjevala strokovna žirija, ki sta jo vodila britanski skladatelj John Rutter in latvijska pevka Elina Garanča. Prireditev sta vodila ameriški skladatelj Eric Whitacre in latvijska televizijska voditeljica Eva Johansone.

Carmen manet v latinščini pomeni "pesem ostane", je zapisano na spletni strani zbora. Takšno ime si je nadela skupina kranjskih gimnazijk, ki si želijo prepevati tudi potem, ko se že poslovijo od gimnazijskih klopi. Zbor se redno udeležuje domačih in tujih tekmovanj in je postavil v vitrino že dve platinasti, osem zlatih in tri srebrna priznanja. Od ustanovitve leta 2011 ga vodi zborovodja in glasbeni pedagog Primož Kerštanj.