franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski veleposlanik v Rimu Kunstelj o zavračanju promocije razstavi Večje od mene: Ne ob 30. obletnici osamosvojitve

Deli na:
Slovenski veleposlanik v Rimu Kunstelj o zavračanju promocije razstavi Večje od mene: Ne ob 30. obletnici osamosvojitve

Slovenski veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj - Foto: TV Slovenija

V Odmevih na Televiziji Slovenija sta včeraj poglede na razstavo Večje od mene soočila slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj in avtorica razstave Zdenka Badovinac. Kunstelj je poudaril, da to, če ne promovirajo razstave, ne pomeni, da je ne podpirajo. Badovinčeva pa si želi, da bi v Sloveniji prepoznali pomen kulturnega sodelovanja.

Razstava Večje od mene poskuša premisliti, ali so herojske geste danes še mogoče, je v Odmevih pojasnila avtorica. "Govori pa tudi o sili, ki je večja od nas, to je sila kapitala. Gre za razstavo, ki je vpeta v regijsko izkušnjo, po drugi strani pa ima tudi univerzalno sporočilo," je opisala. Poudarila je, da ne gre za nostalgično razstavo. "Ukvarja se s z urgentnimi problemi današnjega časa," je dejala.

Pobudnik razstave je rimski muzej MAXXI, ki je osrednji italijanski muzej za sodobno umetnost. MAXXI se usmerja predvsem na področje Sredozemlja, balkanska regija pa je zanj zanimiva, ker gre za sosednjo regijo, je pojasnila Zdenka Badovinac. O podobnem sodelovanju bi po njenih besedah lahko razmišljali tudi v Sloveniji. Razstava naj bi bila postavljena že leta 2018, a so zaradi organizacijskih težav in pandemije odprtje večkrat preložili.

Soočenje veleposlanika Tomaža Kunstlja in avtorice razstave Zdenke Badovinac v Odmevih

Nasprotovanje razstavi pa naj bi v depeši, ki jo je 12. januarja med drugim poslal zunanjemu ministrstvu, izrazil slovenski veleposlanik v Rimu Kunstelj.

Ob okrogli obletnici osamosvojitve Slovenije veleposlaništvo v Rimu ne bo promoviralo razstave Večje od mene, je Kunstelj povedal v današnjih Odmevih. "Zelo težko bi v Italiji, v kateri se dnevno borimo tudi za vidnost slovenske manjšine, slovenskega jezika in slovenske identitete, tak dogodek obeleževali s podporo taki razstavi," je povedal veleposlanik. Dodal je, da galerijo MAXXI na veleposlaništvu cenijo. A bi si želeli razstavo slovenskih umetnikov, kot sta Avgust Černigoj in Lojze Spacal.



Badovinčeva je na to odgovorila, da bo na razstavi sodelovalo 51 umetnikov, 14 od njih bo slovenskih umetnikov. "Nikoli do sedaj se ni zgodilo, da bi bilo v osrednjem italijanskem muzeju na eni razstavi prisotnih toliko slovenskih umetnikov in da razstavo pripravlja slovenska kustosinja. Mislim, da je to izredna promocija Slovenije," je dejala. Izpostavila je, da trije umetniki, ki bodo razstavljali, prihajajo iz Nove Gorice.

"Če je ne promoviramo, ne pomeni, da je ne podpiramo. Saj je vendarle del medgalerijskega sodelovanja," je o razstavi dejal Kunstelj. Meni, da bi bilo prej ali kasneje veliko priložnosti za podobno razstavo. Poudaril je, da je kultura poleg turizma, inovacij in športa eno izmed najpomembnejših področij, na katerih promovirajo slovensko odličnost.

Tudi Badovinčeva si želi, da bi v Sloveniji prepoznali pomen kulturnega sodelovanja s sosedi. Tako pričakuje, da bo ministrstvo za kulturo podprlo prenos te razstave v Slovenijo.