Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski hokejisti se po polomu z Belorusi selijo nazaj v drugo ligo

Deli na:
Slovenski hokejisti se po polomu z Belorusi selijo nazaj v drugo ligo

Foto: Reuters

Tekma proti Belorusiji se je končala s pravim polomom za Slovence in slovesom od elite. Naslednje leto bo Slovenija igrala v drugi ligi svetovnega hokeja.

Slovenska hokejska reprezentanca je v šesti tekmi na svetovnem prvenstvu v Parizu izgubila z Belorusijo z 2:5 (2:1, 0:4, 0:0). S tem porazom je Slovenija že krog pred koncem SP izpadla v nižji rang tekmovanja.

Obe reprezentanci sta pred včerajšnjo tekmo vedeli, za kaj gre v tem obračunu. In obe sta se zavedali, da ob porazu po rednem delu ne bo več rešitve.

Belorusi so bili do petega kroga še brez točke, Slovenci so imeli eno, po petkovem dvoboju Belorusije in Francije, slednja je zmagala po kazenskih strelih, pa sta bila včerajšnja tekmeca točkovno izenačena na zadnjem in predzadnjem mestu te skupine.

Ker sta imeli ekipi vključno z včerajšnjo do konca predtekmovanja le še dve tekmi, je to pomenilo, da bo Slovenija, če bo zmagala po rednem delu, že imela zagotovljen obstanek.

Seveda pa so imeli povsem enake možnosti Belorusi; če bi oni zmagali po rednem delu, bi to pomenilo, da se Slovenci že poslavljajo od elite.

Zaradi pomena tekme je bila v ozadju tudi dosedanja medsebojna statistika. Na SP so bili doslej boljši Belorusi, ki so na štirih tekmah štirikrat zmagali (2015 s 4:2, 2013 s 4:3, 2011 s 7:1 in 2003 s 4:3). Slovenija pa je imela na računu dve pomembni zmagi v olimpijskih kvalifikacijah; leta 2013 s 4:2 in lani na terenu tekmecev v Minsku s 3:2.

Na koncu se je bitka v Bercyju razpletla z drugim scenarijem, s pravim polomom za Slovence in slovesom od elite.

Že začetek ni bil po okusu slovenskih navijačev. Slovenija si je v prvih petih minutah prislužila dve kazni in to obdobje preživela večinoma pred svojim golom, kjer je bilo nekajkrat tudi precej vroče, a Gašper Krošelj ni klonil in Slovenci so lahko pozneje zadihali.

Nadaljevanje prvega dela je bilo bolj izenačeno, vsaka od ekip si je pripravila nekaj polpriložnosti, a so počasi Belorusi spet začeli prevzemati pobudo in stiskati Slovence pred njihov gol.


Ta premoč pa se je hitro spremenila še v slovenski rezultatski zaostanek: hiter napad Belorusije je z zadetkom pod prečko končal Aleksander Pavlovič.

A na srečo je bil odgovor hiter in v prvi tretjini so se še veselili tudi Slovenci. Ob prvi beloruski izključitvi je bil na pravem mestu Žiga Jeglič in odbiti plošček iz neposredne bližine potisnil v mrežo.

Na koncu so Slovenci v svoj prid obrnili tudi razmerje strelov, kar pa je bilo še pomembnejše, tudi število golov. Za drugega slovenskega je v 20. minuti z izjemno natančnim strelom ob vratnici poskrbel David Rodman. Tekma je tako dobila obetaven začetek.

A jasno je bilo, da se Belorusi ne bodo kar tako predali; oni so bili tisti, ki so takoj na začetku drugega dela našli pot do slovenskega gola, po zadetku Jevgenija Kovjaršina pa je bil dvoboj v 21. minuti spet na izhodišču. Izkazalo pa se je, da je bil ta gol le napoved popolnega beloruskega napada v tej tretjini, ki je Slovence povsem spodrezal.

Ob prednosti igralca več Slovenci niso bili nevarni, pozneje je poskušal še Sabahudin Kovačevič. A kar ni uspelo doseči Slovencem, je njihovim tekmecem - sredi druge tretjine so izkoristili nezbrano slovensko obrambo in odbiti plošček zlahka potisnili v mrežo.

Slovenci nikakor niso našli načina za boj z Belorusi, v obrambi so jim puščali preveč prostora, v napadu pa ob številnih napakah in nenatančnih podajah ni steklo niti ob prednosti 5-4. Belorusi pa so se, ko so odslužili kazen, še enkrat sprehodili skozi slovensko obrambo in s četrtim golom že napovedali skorajšnji potop Slovenije.

Za piko na i pa je bil beloruski "power play" bistveno boljši in slovenski tekmeci so pred koncem tretjine s četrtim golom v tem delu že dokončno zapečatili usodo Slovenije.

V zadnjem delu je bila tekma le še formalnost. Slovenci so se zavedali, da so svojo priložnost zapravili, enkrat so sicer še zadeli prečko, Belorusi pa so igrali dovolj pametno in zbrano, da so visoko prednost in pomembno zmago znali zadržati do konca.

Čeprav imajo do konca SP še eno tekmo, pa se je za Slovence pravzaprav vse končalo že včeraj, ko so izgubili vse možnosti za pot na Dansko 2018, kjer bo naslednje elitno tekmovanje.

Slovence po prosti nedelji zdaj čaka le še ponedeljkov sedmi pariški dvoboj, ko se bodo od nastopanja na najvišji ravni poslovili s tekmo proti gostiteljem Francozom, na sporedu bo ob 20.15.