atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenija za boj za obstanek nujno potrebuje vsaj točko proti ZDA

Deli na:
Slovenija za boj za obstanek nujno potrebuje vsaj točko proti ZDA

Foto: Reuters

Slovenija bo danes igrala šesto tekmo na hokejskem svetovnem prvenstvu v Ostravi. Tekmec bo ekipa ZDA, v slovenskem taboru pa bodo morali po sobotni zmagi Danske proti Norveški zdaj nujno osvojiti vsaj eno točko na današnji tekmi, sicer bo boja za obstanek konec že danes zvečer.

Pred sobotno večerno tekmo Danska - Norveška je optimistični scenarij predvideval norveško zmago, Slovenija bi potem lahko tudi ob porazu z ZDA na zadnji tekmi na SP z Dansko še odločala o obstanku. Zdaj te možnosti ni več - če želijo Slovenci ostati med elito, morajo za začetek Američanom odščipniti vsaj točko.

Na tekmi z ZDA bo imela Slovenija spet nekaj kadrovskih težav. Potem ko je naknadno kazen zaradi grobega naleta na prejšnji tekmi odslužil Boštjan Goličič, bo zdaj Slovenija igrala brez Roberta Saboliča, ki ga je vodstvo tekmovanja kaznovalo z eno tekmo prepovedi zaradi nevarnega naleta na tekmeca na dvoboju z Norveško, prekršek so na tekmi sodniki sicer kaznovali samo z dvominutno kaznijo.

Tekma z ZDA se bo začela ob 16.15, v slovenskem taboru pa so pred njo ubrali bolj sproščen pristop. Selektor Matjaž Kopitar je odpovedal trening dan pred tekmo, igralci so bili prosti, obiskali so tudi slovensko hišo v Ostravi in se podružili z navijači. Kopitar je že po tekmi z Norveško napovedal, da bodo, če bo scenarij to omogočal, z Američani ubrali lažji pristop in s tem privarčevali nekaj energije za popravni izpit z Dansko. Zdaj bodo morali vse moči usmeriti že v današnjo tekmo.

Če bo Sloveniji uspela misija nemogoče in tekme z ZDA ne bo izgubila po rednem delu (ter s tem dobila vsaj točko), ima še možnosti, da se reši izpada. Seveda pa mora nato dobiti še ponedeljkovo medsebojno z Dansko. Ta ima namreč zdaj štiri točke po šestih tekmah, Slovenija pa je po petih še pri ničli.

Slovenija in ZDA sta se na SP elitne skupine doslej pomerili trikrat, vselej so zmagali Američani (leta 2003 s 7:2, leta 2005 s 7:0 in leta 2008 s 5:1), ZDA pa so bile boljše tudi lani na OI v Sočiju s 5:1.