stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenija šteje

Deli na:
Slovenija šteje

Slovenija šteje v Slovenskem mladinskem gledališču - Foto: Ivian Kan Mujezinović

Slovensko mladinsko gledališče predstavlja avtorski projekt Slovenija šteje, ki v središče postavlja Slovenijo in delo, potrebno, da se ta vzpostavlja, ohranja in spreminja.

V središču projekta je stroj, ki ga tvorimo vsi, ki sodelujemo v projektu Slovenija, vsi, ki vsak dan prispevamo svoj delež k temu, da ta obstaja. Stroj, ki za pogon izkorišča glasbeni beat in gib.

V konceptu Slovenije namreč ni nič inherentnega, je zgolj vsakodnevno ponavljanje dejanj, za katera smo se člani in članice družbe odločili, da predstavljajo Slovenijo. Vsako novo dejanje Slovenije je predmet pogajanj in bitk, ki celotno sliko za nekaj časa spremenijo, od vztrajanja drugih pa je odvisno, ali se bo ta slika spremenila za vedno ali le za kratek čas.

SLOVENIJA ŠTEJE

Režija: Sebastian Nübling in Jackie Poloni
Igrajo:
Lina Akif
Lea Aymard k. g.
Primož Bezjak
Nataša Keser
Janja Majzelj
Robert Prebil
Vito Weis
Dramaturgija: Goran Injac
Asistentka dramaturgije: Deja Crnović
Glasba: Jackie Poloni
Scenografija: Urša Vidic
Asistentka scenografije: Maruša Mali
Lektorica: Mateja Dermelj
Asistentka na praksi: Ana Polegek
Vodja predstave: Urša Červ

Slovenija šteje je predstava, ki se spreminja glede na angažma sodelujočih v njej. Slovenija je družba, ki se spreminja (ali pa se ne) glede na angažma sodelujočih v njej.

Pod režijo projekta se podpisujeta Sebastian Nübling in Jackie Poloni alias Yantan Ministry. Nübling je v Nemčiji leta 2001 zaradi odrske postavitve drame I Furiosi v Mestnem gledališču Stuttgart postal prava senzacija; za predstavo je prejel tudi nagrado hamburškega festivala Politik im Theater (Politika v gledališču).

Nübling je reden gost najuglednejšega gledališkega festivala na nemškem govornem področju Theatertreffen in njegove predstave se pogosto uvrščajo med deset najboljših; leta 2002 ga je revija Theater heute izbrala za »obetavnega režiserja leta«, leta 2013 pa uprizoritev Orfej se spušča po drami Tennesseeja Williamsa razglasila za predstavo leta.

V Mladinskem je že gostoval s projektom Stroj Hamlet, nastal v sodelovanju z umetnicami-ki Exil Ensembla (danes enakopravnimi članicami-i ansambla Gledališča Maksima Gorkega).

Foto: Črt Piksi - Režiserja Jackie Poloni alias Yantan Ministry in Sebastian Nübling

Jackie Poloni alias Yantan Ministry deluje kot eksperimentalni-a skladatelj-ica, glasbenik-ca v živo in DJ, bil-a pa je likovni-a umetnik-ca in študiral-a je kritično teorijo. Nastopa na prireditvah in prizoriščih, kot so Sonic Acts, Säule at Berghain, All Club Shanghai, Cakeshop Seoul in Bala Club London, glasbo pa je izdal-a pri eksperimentalnih založbah Yegorka (Berlin) in Country Music (Stockholm).

Za Nüblinga je že komponiral-a zvok za tri gledališke predstave: Sing Me A Love Song (Mladinsko gledališče Basel), Im Menschen Muss Alles Herrlich Sein (Gledališče Maxim Gorki, Berlin) in Kranke Hunde (Bazelsko gledališče).

Premiera: 6. 4. ob 19.309.,

13., 20. 4. ob 19.30

10. 4. ob 18.00, po predstavi pogovor