Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenija na stavnicah tik za olimpijskimi kvalifikacijami

Deli na:
Slovenija na stavnicah tik za olimpijskimi kvalifikacijami

Foto: Bobo

Od te sobote do 20. septembra bodo oči košarkarske javnosti usmerjene v evropsko prvenstvo za moške. Prvič v zgodovini bo to potekalo v štirih državah, prvič bodo predtekmovanju sledili izločilni boji in prvič po več kot desetletju Slovenija v svojih vrstah ne bo imela igralca iz lige NBA.

Devetintrideseto evropsko prvenstvo, ki ga bodo gostile Hrvaška, Nemčija, Latvija in Francija, bo tretjič v zgodovini štelo štiriindvajset reprezentanc, med katerimi pa ni izrazitega favorita. Stavnice največ možnosti pripisujejo branilcem naslova iz Stožic, košarkarjem Francije, ki bodo nastopili z večino najboljših, hkrati pa bodo tako v predtekmovanju (Montpellier) kot v izločilnih bojih igrali pred domačo publiko - Lille. Sledijo jim Španija, Srbija, Litva, Grčija, Hrvaška, Italija in Slovenija.

Izbranci Jureta Zdovca so po stavniški hiši bwin uvrščeni na osmo mesto, torej pozicijo prenizko za mesto v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre 2016. Tam bo nastopilo dvanajst najboljših selekcij na svetu, od tega pet iz Evrope. Zagotovljeno mesto imata finalista eurobasketa, tri ekipe pa si bodo mesto izborile v dodatnih kvalifikacijah.

Na evropskem prvenstvu - natančno bodo ekipe znane 48 ure pred prvimi tekmami - bo nastopilo 27 igralcev iz lige NBA. Slovenije ni med njimi, največ jih bo imela Francija (6 - Nicolas Batum, Joffrey Lauvergne, Tony Parker, Boris Diaw, Evan Fournier, Rudy Gobert), najbolje zastopana ekipa iz lige NBA pa bo Sacramento (3 - Kosta Kofos, Omri Casspi, Marco Belinelli).

Od štiriindvajsetih ekip sta na prijateljskih tekmah le dve imeli stoodstoten izkupiček; Hrvaška, prvi tekmec Slovenije v soboto ob 21. uri, ter Španija. Ta je sicer odigrala le sedem pripravljalnih tekem, od tega vse proti "drugorazrednim ekipam". Hrvaška je v pripravah blestela - med drugimi je dvakrat premagala Nemčijo, Turčijo, Litvo, podobno tudi Grčija (7-2), ostali tekmeci Slovenije pa niso izstopali. Gruzija je od desetih tekem dobila pet, Nizozemska jih je odigrala kar 15 in na petih zmagala, Makedonija pa je niz začela s tremi zmagami, zaključila pa s petimi porazi.

Na evropskih prvenstvih v tem stoletju so med nosilci medalj le največje reprezentance. Španija ni osvojila odličja le v Beogradu 2005, Francija je igrala v finalu tako v Ljubljani 2013 kot Kaunasu 2011, ostali dobitniki medalj pa so ZR Jugoslavija, Turčija, Litva, Grčija, Italija ter Rusija.

V Sloveniji bo mogoče prek televizijskih ekranov podrobno spremljati evropsko prvenstvo. Tekme Slovenije bosta prenašala tako TV Slovenija kot Šport TV, ob tem, da bo slednji veliko prostora namenil tudi tekmam ostalih reprezentanc.