Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenci prek Rusov v četrtfinale svetovnega prvenstva

Deli na:
Slovenci prek Rusov v četrtfinale svetovnega prvenstva

Foto: francehandball2017

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Franciji danes v Parizu premagala Rusijo z 32:26 (13:15).

* Accorhotels Arena, gledalcev 8324, sodnici: Charlotte in Julie Bonaventura (obe Francija).
* Rusija: Bogdanov, Pavlenko, Kirijev, Kiselev, Šiškarev 5, Kovalev 1 (1), Škurinski, Černoivanov 1, Dereven 5, Čipurin, Kalaraš 3, Šelmenko 4, Dibirov 3, Soroka, Valiulin 1, Žitnikov 3.
* Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 5 (5), Kavtičnik 3, Janc 3, Dolenec 4 (1), Cingesar 6, Poteko, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec, Mačkovšek 4.
* Sedemmetrovke: Rusija 1 (1), Slovenija 6 (6).
* Izključitve: Rusija 14, Slovenija 4 minute.
* Rdeči karton: Kalaraš (54.).

Slovenski rokometaši so po klavrni predstavi proti Špancem v zadnji tekmi skupinskega dela v Metzu vendarle strnili svoje vrste in na življenjsko pomembnem obračunu v francoski prestolnici v osmini finala izločili Ruse. Ruski "težkokategorniki" so jim v prvem polčasu povzročili kar velike težave, druga polovica pa je minila v absolutni prevladi Slovencev, ki so ob dobri predstavi v obrambi predvsem uveljavili svoje prednosti v hitrosti.

Z uvrstitvijo med osem so izpolnili svoj cilj na letošnjem največjem rokometnem dogodku na svetu in brez pritiska čakajo na torkov četrtfinalni dvoboj med zmagovalci nedeljske tekme med Nemci in Katarci v pariški dvorani Bercy. Slovenija se je tretjič zaporedoma prebila v četrtfinale, pred štirimi leti je v Španiji zasedla končno četrto, pred dvema letoma v Katarju pa osmo mesto.


Uvodna postava - vratar Matevž Skok, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, krožni napadalec Borut Mačkovšek, Miha Zarabec in Jure Dolenec, slednjega je v obrambni inačici 6-0 menjal Vid Kavtičnik - je slabo odprla tekmo. Visokorasli Rusi so dokaj zlahka prihajali do čistih strelov in v prvih petih minutah kar štirikrat premagali Skoka, spremembe na bolje ni prinesla niti različica 5-1.

V napadu je bila slovenska zunanja vrsta bolj ali manj nemočna pri visokem ruskem bloku, nekaj več prostora je bilo na krilnih položajih, priložnost pa je predvsem izkoristil Cingesar, ki je dosegel tri od petih uvodnih golov za Slovenijo.

Izbranci selektorja Veselina Vujovića so po začetnem krču in zaostanku dveh golov (3:5) počasi vendarle začeli izpolnjevati svoje naloge iz slačilnice, obramba je bila čedalje trdnejša, na malce neroden način je stekel tudi protinapad. Slovenija je prvo vodstvo - pri tem je vidno popravila svojo igro v obrambi - dosegla v 16. minuti prek Marguča s sedemmetrovke (9:8). Le tri minute kasneje je svojo prednost podvojila (11:9), tik pred tem pa zapravila še dve lepi priložnosti za izdatnejšo prednost.

A namesto vzpona v njeni igri je sledil padec, v 23. minuti je bil izid poravnan (11:11), v sami končnici pa so se ponovile uvodne minute in Rusi so jim ponovno ušli na dva gola (13:15).

Vujović je ob koncu prvega polčasa v ogenj poslal Jana Grebenca, ki se je dan pred tekmo pridružil reprezentančnim soigralcem, v začetku drugega pa tudi Marka Bezjaka in Blaža Janca. A slovenska igra je bila sprva še vedno dokaj statična, kar je bila voda na mlin izbrancem ruskega selektorja Dimitrija Torgovanova, ki pa so v nadaljevanju - ob hitrejši slovenski igri - hitro zašli v gromozanske težave.

Slovenija si je v 40. minuti priigrala dva gola prednosti (20:18), njihovega strahovitega naleta pa ni zaustavila niti minuta odmora. Z dobro obrambo so uprizorili številne nasprotne (pol)protinapade, po treh zaporednih golih Janca pa so v 42. minuti tekmecem ušli na pet golov (23:18). V nadaljevanju niso popustili niti za ped, v 48. minuti so povišali na 26:20. Rusi se po tem zaostanku niso pobrali, Vujovićevi izbranci so vse njihove jalove poskuse po prevratu zanesljivo zaustavili in se s sijajno predstavo v drugem polčasu dokaj zanesljivo prebili med osem najboljših reprezentanc na letošnjem tem prvenstvu.