Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenci gredo na Wembley po zmago proti Angležem

Deli na:
Slovenci gredo na Wembley po zmago proti Angležem

Zvezdnik Anglije Harry Kane. - Foto: vszi

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dopoldne odpotovala v London, kjer jo v četrtek čaka predzadnja tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018.

Slovenci morajo za ohranitev možnosti za preboj na mundial v Rusijo zmagati na Wembleyju, prav tako pa v nedeljo doma premagati še Škotsko. Ob tem potrebujejo še "manjšo" uslugo Škotov ali Malte.

Na mundial se bo ob Rusiji, ki je kot gostiteljica uvrščena neposredno, iz Evrope prebilo 13 reprezentanc. Devet od teh bodo predstavljali zmagovalci kvalifikacijskih skupin, štiri pa bodo dale dodatne kvalifikacije, v katerih bo igralo osem najboljših drugouvrščenih ekip.

V skupini F vodi Anglija z 20 točkami, druga je Slovaška s 15, Slovenija in Škotska na tretjem in četrtem mestu jih imata po 14, Litva s petimi in Malta brez točk pa sta že odpisani. Anglija se bo na prvenstvo praktično uvrstila že, če ne izgubi proti Sloveniji. Prav slednja pa za upe na Rusijo potrebuje zmago na Wembleyju ter zatem doma proti Škotski ter spodrsljaj Slovaške na Škotskem ali doma proti Malti.

O vrstnem redu v skupini najprej odloča število točk, nato razlika v danih in prejetih zadetkih, zatem pa večje število doseženih zadetkov. Če sta po koncu kvalifikacij dve ali več ekip izenačeni po točkah, o vrstnem redu odloča število točk, doseženih na medsebojnih tekmah, nato pa razlika v danih in prejetih zadetkih na tekmah izenačenih reprezentanc.

Slovenija ima po dosedanjih tekmah neodločen izid 0:0 proti Angliji, poraz proti Škotski z 0:1, proti Slovaški pa zmago z 1:0 in poraz z 0:1.

Če bi Slovenija presenetila v Angliji in bi Škoti doma premagali Slovaško, bi imeli Slovenci in Škoti pred zadnjim krogom po 17 točk, Slovaška 15, Anglija pa 20 (in slabše razmerje s Slovenci). Tako bi o drugem mestu - ob predpostavki, da bi Angleži slavili v Litvi - odločala prav zadnja medsebojna tekma Slovenije in Škotske.

Če pa bi Slovenija zmagala v Londonu in bi Slovaška slavila na Škotskem, pa bi to pred zadnjim krogom pomenilo 20 točk Angležev, 18 Slovaške, 17 Slovenije in 14 Škotske. V tem primeru bi bile možnosti za slovensko drugo mesto precej skromne, saj bodo Slovaki nazadnje doma gostili Malto, Angleži pa bi igrali pri Litvi.



V primeru slovenske zmage in nedoločenega izida med Škotsko in Slovaško pa bi imeli Angleži 20 točk, Slovenci 17, Slovaki 16, Škoti pa 15 točk. Tudi pri tem scenariju bi bila zmaga Slovenije na zadnji tekmi nujna za zanesljiv preboj na (vsaj) drugo mesto.

Če pa se Slovenija iz Londona vrne z neodločenim izidom ali porazom, bi bile - glede na razpored tekem neposrednih tekmecev - realne možnosti za vsaj drugo mesto zanemarljive.

"Ko igraš proti Angležem, motivacija pri nobenem igralcu ne more biti vprašljiva. Vemo, kaj je v igri. To so dodatne kvalifikacije za SP. Tako da motivacije res ne manjka. Vemo, da smo doma proti Angležem odigrali zelo dobro tekmo, tudi zadnjo proti Litvi smo odigrali dobro, to pa je lepa popotnica za boj na Wembleyju," je dejal Nejc Skubic in poudaril, da morajo zadržati mrežo nedotaknjeno. "Vem pa, da imamo spredaj dovolj kakovostne igralce. Potrebovali bomo malce sreče, ampak verjamem, da se bo izšlo v naš prid," je prepričan bočni branilec slovenske vrste.

Da to čaka težka naloga v Londonu, govori podatek, da je v teh kvalifikacijah v gosteh premagala le Malto. "Doma smo bili boljši kot na gostovanjih, ampak morda je zdaj prišel trenutek, da v bistvu z eno tekmo popravimo celoten vtis s prejšnjih gostovanj," še meni Skubic.

V dosedanjem delu evropskih kvalifikacij si je mesto v Rusiji zagotovila le Belgija, z drugih celin pa so na SP uvrščeni že Brazilija, Iran, Japonska, Mehika, Južna Koreja in Savdska Arabija.

Sicer pa v evropskih kvalifikacijah v skupini A najbolje kaže Franciji, ki ima točko prednosti pred Švedsko, v skupini B bosta Švica in Portugalska odločali le še o prvem in drugem mestu (obe imata zagotovljeno najmanj drugo in dodatne kvalifikacije), v skupini C imajo Nemci pet točk prednosti pred Severno Irsko, v skupini D pa Srbi štiri pred Walesom in pet pred Irsko.

V skupini E so v igri še Poljska, Črna gora in Danska, v skupini G sta v daleč najboljšem položaju Španija in Italija, v skupini H si je Belgija že zagotovila mundial, za drugo mesto pa se borijo BiH, Grčija in Ciper, v skupini I pa imajo možnosti za prvo ali drugo mesto še Hrvaška, Islandija, Turčija in Ukrajina.