Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Skrita moč in energija zbirke Marjana Fabjana

Deli na:
Skrita moč in energija zbirke Marjana Fabjana

Marjan Fabjan pred svojo zbirko športnih artiklov. - Foto: Primož Lavre

Tako raznovrstne zbirke športnih predmetov nima nihče v Sloveniji. Našli je ne boste niti v državah na Balkanu niti v Evropi, je prepričan Marjan Fabjan, vrhunski in svetovno znani trener juda.

Za svojo zasebno muzejsko zbirko je dal narediti pet replik olimpijskih medalj, ki so jih dosegle njegove tekmovalke v Atenah, Londonu in Riu de Janeiru. Na uspehe olimpijke Urške Žolnir hrani v spomin še dragoceni znak z olimpijskimi krogi in napisom Olympia,  snet z več desetletij starega kolesa.

Za zbirateljstvo se je Fabjan navdušil, ko je več let živel v Avstriji, kjer je treniral judo in postal dvakratni avstrijski državni prvak v svoji kategoriji: »Videl sem, kako znajo renovirati stare predmete, kako jih znajo lepo hraniti. Spoznal sem, da ima vsaka izmed starin izjemno, posebno vrednost.«

Kako je prišel do boksarske vreče častitljive starosti? Komu je pripadal leseni lopar vrhunske znamke in kje je bil najden?



Njegova muzejska zbirka  je zaprtega tipa, si je pa mogoče zbirko predmetov ogledati na njegov FB-strani Fabiaantik: »Pri športu se vsi veselimo vsega, kar je danes, kar še bo in si želimo, da bi bilo še boljše, toda da bi prišli do njegovih začetnih korenin je potreben pogled nazaj…«


V zbirki ima nekaj koles, seveda zato, ker je njegov oče Mirko Fabjan, Primorski Slovenec iz Štanjela, od koder je med obema vojnama pribežal na Štajersko, bil že od mladosti predan kolesarstvu in se je udeležil številnih tekmovanj.

Ko se je v Marjanu Fabjanu prebudila zbirateljska strast, je zamenjal kakšen športni predmet ali ga kupil, in tako je svojo zbirko obogatil z ameriškim kolesom znamke Dayton iz leta 1889; kolo velja za eno najstarejših športnih koles. Med zgodbami o kolesih je  tudi zelo zanimivo, na kakšen način je dobil znak »Olympia«.

Ob poizvedovanju o tem, kateri športni predmeti v  njegovi zbirki imajo častitljivo starost, Fabjan omeni usnjeno nogometno žogo, sestavljeno iz dvanajstih, med seboj z vrvjo zašitih usnjenih zaplat.

Kaj je mogoče izvedeti o repliki prave olimpijske bakle z olimpijade v Berlinu leta 1936 in kateri predmeti ga spominjajo na tekmovanja, ki se jih je udeležil kot judoist ali kot trener olimpijskih zmagovalk po svetu?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24