stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Senzacija v Zakopanah: Anže Semenič zmagovalec, Peter Prevc tretji!

Deli na:
Senzacija v Zakopanah: Anže Semenič zmagovalec, Peter Prevc tretji!

Najboljši dosežek od slovenske četverice je uspel Anžetu Semeniču, ki je poletel do 236 m. - Foto: Tit Košir/M24.si

Smučarski skakalec Anže Semenič je zmagal v Zakopanah, Peter Prevc je bil tretji. Drugi je bil Nemec Andreas Wellinger.

Anže Semenič je zmagal na današnji tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Zakopanah. S skokom 137,5 metra se je v finalu zavihtel s petega mesta na najvišjo stopničko. Slovensko slavje je dopolnil Peter Prevc s tretjim mestom. Med obema Slovencema je pristal Nemec Andreas Wellinger.

Na uspešen dan za slovensko reprezentanco je kazalo že po prvi seriji. Prevc je s skokom 131 metrov v vetrovni loteriji pristal na četrtem mestu z zaostankom 4,5 točke za vodilnim Stefanom Hulo. Kljub tri in pol metra daljšemu skoku je Semenič bil mesto nižje, saj je skakal v nekoliko boljših razmerah.

Semenič je do svoje prve zmage v svetovnem pokalu prišel v drugi seriji, ko je po nizu ekstremno dolgih skokov nižje uvrščenih tekmecev iz prve serije kljub nekoliko slabšim razmeram pristal pri tretji razdalji dneva. Njegovemu dosežku se je nato od višje uvrščenih v prvi seriji približal le Prevc, ki je pristal pri 134 metrih in zaostal še za Wellingerjem. Ta je iz devetega mesta po prvi seriji s skokom 136,5 metrov v finalu pridobil sedem mest.

Nihče izmed vodilne trojice iz prve serije se ni uspel približati razdaljam obeh Slovencev. Hula je s skokom 129,5 metra padel na četrto mesto, Norvežan Marius Lindvik je s skokom 127,5 metrov z drugega nazadoval na osmo mesto, Švicar Simon Ammann pa s skokom 131 metrov iz tretjega na peto.


"Malo sem še v šoku, a skušam vse čim bolje doživeti. Po doskoku v finalu z mene ni padlo breme, bolj sem bil zadovoljen, da so mi danes uspeli vsi trije skoki, da sem pokazal napredek od včeraj in da lahko tudi na normalni skakalnici lahko skočim čez kalkulacijsko točko," je po premierni zmagi povedal Semenič.

Štiriindvajsetletni skakalec stopnjuje formo pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu, saj je že pred današnjo tekmo 13. januarja izboljšal svoj najboljši dosežek na posamičnih tekmah svetovnega pokala z osmim mestom na poletih v Kulmu.

Veter je pomembno krojil potek prve serije, saj so se ugodne razmere ob začetku tekme postopoma slabšale. Oba slovenska finalista sta skakala pred močnim poslabšanjem razmer v zaključku serije. "Vsekakor so bile razmere v prvi seriji zahtevne, vendar je včasih treba imeti nekaj sreče. Danes se je vse sestavilo zame," je še povedal Semenič.

Tudi Peter Prevc je bil zadovoljen s potekom tekme: "Povedano po pravici sem bil po objavi uradnih rezultatov presenečen. Pozitivno presenečen. Nisem pričakoval, da se lahko zavihtim tako visoko. Tekma je bila kar loterijska, a sem v obeh serijah imel srečo z vremenskimi razmerami in izšlo se je, kot se je. Rad pa bi izpostavil rezultat Anžeta in mu še javno čestital," je povedal 22-kratni zmagovalec tekem svetovnega pokala.

Neugodne razmere so najbolj ponagajal najboljšim v letošnji sezoni, ki so imeli velike težave. Nosilec rumene majice na tekmi Poljak Kamil Stoch je tako skočil le 108,5 metra in tekmo končal brez osvojenih točk na 38. mestu. Nemec Richard Freitag se je znašel malce bolje in je po prvi seriji s skokom 129,5 metrov bil sedmi, na koncu pa končal na 10. mestu, kar je zadostovalo za prevzem vodstva v skupnem seštevku.