šarac Odkrito.si

Miki Šarac in skrivnostna svetlolaska

drascek2 Svet24.si

Nuška Drašček: Moj mož kakšne velike izbire nima

nazif mujić Svet24.si

Po trpljenju in revščini se je poslovil igralec ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

Artur Štern Njena.si

Artur Štern se vrača!

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

Magazin

"Še po telefonu ga slišiš ... to je žalitev, je kot nočna mora"

Deli na:
"Še po telefonu ga slišiš ... to je žalitev, je kot nočna mora"

Foto: Profimedia

Vsem, ki so ponoči klicali na mobilni telefon v Turčiji, se je "oglasil" turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

"Kot vaš predsednik vam čestitam ob 15. juliju, dnevu demokracije in narodne enotnosti. Naj se bog usmili naših mučencev. Veteranom želim zdravja in dobrega počutja," se je glasilo posneto sporočilo Erdogana ob vzpostavljanju povezave.

Po poročanju televizije CNN Türk, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, so Erdoganovo sporočilo vključili danes malo po polnoči, slišati pa ga je bilo mogoče med vzpostavljanjem povezave ob klicu z enega na drugi mobilni telefon.

Sporočilo je osupnilo uporabnike družbenih omrežij. Nekateri so objavili video posnetke telefonov ob vzpostavljanju povezave, še poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Zdaj je pa dovolj ... še po telefonu ga slišiš ... to je žalitev, je kot nočna mora," je tvitnil turški opozicijski poslanec Aykut Erdogdu.

V noči s 15. na 16. julij 2016 so nekateri v turški vojski, nezadovoljni s 15-letnim vladanjem Erdogana, poskušali prevzeti oblast. Pučisti so zaprli mostove v Istanbulu, bombardirali parlament v Ankari in na ulice poslali tanke. A poskus je spodletel in Erdogan se je s počitnic zmagovito vrnil v Istanbul, ulice turških mest pa so preplavili tisoči Turkov, ki so nasprotovali udaru.

Med poskusom prevrata je bilo ubitih 250 ljudi, ki so jih razglasili za mučenike. Po puču je Turčija izvedla najobsežnejšo čistko v svoji sodobni zgodovini. Aretirali so več kot 50.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez službe.