Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Koronavirus in šport: še nikoli doslej ni bila takšna zamolkla tišina

Deli na:
Koronavirus in šport: še nikoli doslej ni bila takšna zamolkla tišina

Mariborski nogometaši so individualno trenirali tudi v samoizolaciji - Foto: m24

Športno vzdušje še nikoli ni bilo tako tiho kot v zadnjih dveh mesecih. Odmevi s tribun so zamolkli, športna igrišča, dvorane, poligoni so samevali, prav tako bazeni in reke. Profesionalni šport je zastal.

Tako imenovana koronakriza je z vso močjo udarila po športnikih, treningih in tekmovanjih. Nenazadnje so odpovedali največji športni dogodek na svetu, olimpijske igre, pa številna svetovna in evropska prvenstva ter klubska tekmovanja po celem svetu. Bržčas so in bodo najbolj prizadeti klubi, ki gojijo moštvene športe.

V Sloveniji je teh kar nekaj, večina je bila primorana ad hoc prilagoditi pogodbe igralcev in igralk, jih zmanjšati za približno 20 odstotkov. Kot so nam povedali vsi trije predstavniki, lahko bi rekli največjih institucij v slovenskem športu, so bili prav vsi zelo kooperativni in razumevajoči.

Zmanjšanje plač oziroma honorarjev je bilo nekaj samoumevnega. A kaj bosta ta dva meseca premora prinesla na dolgi rok? Verjetno za večino »velikih« na slovenskem športnem zemljevidu zmanjšanje proračunov, kajti sponzorji so tisti, ki prinašajo denar v klubske blagajne.

Dva meseca brez tekmovanja in še dva dodatna – kajti zdaj je vprašanje, če se bodo katera tekmovanja sploh še odvila do konca (razen nogometne prve lige), pa pomenita tudi zajeten kupček denarja od vstopnic, ki jih tako približno 4 mesece ne morejo in ne bodo mogli prodajati. A v NK Maribor, RK Celje Pivovarna Laško in KK Cedevita Olimpija se nadejajo, da bodo zadeve lahko postavili na pravo mesto še pred začetkom naslednje sezone.

Športni strokovnjaki pa tako ali tako menijo, da bo koronakriza povsem premešala karte, saj bodo manjši klubi, z manj denarja v ekipnih športih morda zdaj prišli na svoj račun.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 2o, 2020